• De genomineerden waren onlangs getuige van het onthullen van het nieuwe kunstwerk voor de Cultuurprijs

    Gemeente Soest

Vijf kandidaten in zeventiende editie Cultuurprijs

SOEST Nog een week en dan wordt bekend wie dit keer de Cultuurprijs in ontvangst mag nemen. Vijf kandidaten zijn er om in een illuster rijtje te worden opgenomen met onder andere Cabrio, Artishock, Maarten Kooi, het Groot Gaesbeeker Gilde, Jan Visser en Harrie Herfst. We stellen ze nog even voor.

Elke eerste maandag van de maand komen circa 40 kinderen in de Plantage samen om muziek te maken, te dansen en te zingen. Het is een initiatief van Muziekgarage Muziekschool Baarn/Soestdijk van Cathrine en Arthur Malcorps en Stichting Balans. De Gemeente Soest. Doel is om kinderen uit alle culturen met elkaar in contact te brengen. Samen muziek maken verbindt! Deelname eraan is gratis.

MUZIEKTHEATER Sinds de jaren tachtig wordt om de twee jaar op het Griftland College een musical opgevoerd. Bijna 100 leerlingen, gesteund door een productieteam van ruim 40 docenten en andere medewerkers zijn actief betrokken. Alle disciplines van de uitvoerende kunsten komen erin aan bod. Afgelopen jaar was de 18e editie, met 1400 bezoekers. Voor velen is dit een van de mooiste herinneringen aan hun middelbare schooltijd.

OUDE KERK Nieuwe orgelklanken in de Oude Kerk. Dit betreft alle muzikale activiteiten die rondom de Oude Kerk plaatsvinden: (orgel)concerten, Avondmuziek, connecties met de Bachschool, activiteiten met basisscholen, het orgel in de liturgische context, het uitbrengen van een cd, het orgelfestival in 2018 en meer. Dit alles was mogelijk doordat het Van Gruisen-Van Oeckelenorgel naar Soest is gekomen. Het initiatief en doorzettingsvermogen van vele vrijwilligers, die er al die jaren in hebben geloofd dat dat ging lukken, heeft dit resultaat opgeleverd.

PALTZBIËNNALE De PaltzBiënnale heeft in de zomer van 2018 plaatsgevonden; een editie in 2020 wordt voorbereid. De voor Soest unieke landschapstuin wordt tijdens de PaltzBiënnale één geheel met voor de locatie gemaakte kunstwerken van acht kunstenaars. De bezoekers kunnen zich vrij bewegen door de tuin, delen wat ze zien en ervaren en met de kunstenaars in dialoog gaan. De PaltzBiënnale wordt georganiseerd door de Stichting Kijken Kunstenaars Anders. Drijvende kracht daarachter is kunstenares Meria Bakker.

BOEK 'Het Soester Natuurbad' Toen wij nog jong waren…! Dit boek gaat over het Soester Natuurbad wat op de plek van het huidige Hilton en Golfpark Soestduinen staat. Het bad was een ontmoetingsplek van 1933 tot 1990 en brengt veel jeugdherinneringen bij mensen naar boven. Iedereen van 35 jaar en ouder heeft er zijn eigen verhaal over. Het boek met veel herinneringen en foto's is samengesteld door Lex Bergers en Peter Beijers en vormgegeven door Erica Heykoop.

BIJEENKOMST De vijf kanshebbers zijn genomineerd nadat 250 Soesters kandidaten hadden aangemeld. De Cultuurprijs 2019 (replica van een kunstwerk én 2000 euro wordt uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Theater Idea, op woensdag 10 april, aanvang 20.00 uur.

Vorige winnaars:

2016: Irma Vos/Bachschool

2015: A Day in the Forrest

2014: Kunstlint in de Lente

2013: Gert Wessels

2012: Harrie Herfst

2011: S'bergLive/Robert Doorman

2010: Historische Vereniging Soest

2009: Groot Gaesbeeker Gilde

2008: Kunstroute

2007: Jan Visser

2006: Maarten Kooij

2005: SLAS

2004: PVO

2003: Radio Soest

2002: Odeon

2001: Artishock

2000: Cabrio.