• Eempers
  • Eempers

Vijf inzenders naam Vliegdekpark

SOESTERBERG Een band met de luchtmacht heeft Soesterberg vanaf het begin gehad en later ook met de landmacht. Nu lijkt ook de marine aan die band zijn toegevoegd, want het dinsdagmiddag in gebruik gegeven nieuwe park heeft de naam Vliegdekpark gekregen. Dat heeft echter niets te maken met vliegdekschip, hoewel dat ook een binding met de luchtmacht heeft omdat het is ingericht voor vervoer, onderhoud en gebruik van vliegtuigen. De naam heeft ermee te maken dat het park, dat wel de omvang van een vliegdek heeft, is aangelegd op het dek van de overkluizing van de N237.

Er waren veel belangstellenden afgekomen op de opening van het verbindingspark tussen de vliegbasis, Soesterberg Noord en het dorpshart. Hoogtepunt was de onthulling van de naam van het park na de bekendmaking ervan. Vijf van de 145 inzenders hadden volgens wethouder Jannelies van Berkel dezelfde naam met een kleine afwijking ingestuurd. Susan Stechweij, Carin Philogene-van Alen, Carin Tesser-Eken, Lydia Elshof en Rik Mok kregen daarvoor een cadeaubon. Tien kinderen van basisscholen De Postiljon en De Startbaan die volgens de jury de mooiste kleurplaten hadden ingeleverd, kregen ook een cadeaubon, uitgereikt door Barry Heerschop van KWS Infra, het bedrijf dat zowel het park als de overkluizing realiseerde.

Wethouder Van Berkel zei dat de inrichting van het park op verschillende manieren verwijst naar het bijzondere verleden van Soesterberg. Er zijn informatieborden geplaatst over de Wegh der Weegen en Soesterberg als ,vliegdorp', heeft het speeltoestel de vorm van een vliegtuig en er komt in de loop van dit jaar nog een Alouette III-helikopter aan de kop van het park langs de Veldm. Montgomeryweg te staan. Verder is de Stichting Soesterberg Airforce Memorial (SAM) druk bezig een monument te realiseren dat herinnert aan de aanwezigheid van de Amerikanen in Soesterberg van 1954 tot 1994.

,,Dit nieuwe park is onderdeel van een brede, stapsgewijze kwaliteitsimpuls voor Soesterberg. We behouden het dorpse en groene karakter maar met meer voorzieningen en meer woningen en inwoners om die voorzieningen in stand te houden. Soesterberg krijgt een echt dorpshart om elkaar te ontmoeten, prachtige recreatiemogelijkheden in Park Vliegbasis, en de potentie om toeristen te trekken."

Aan Carin Tesser-Eken en Rick Mok was vervolgens de eer om het naambord te onthullen. Daarna konden de kinderen zich uitleven op het speeltoestel en de belangstellenden een rondje maken door het nu nog kale park. Later in het jaar moeten onder meer heide, bosbessen, jeneverbessen, rododendrons, berken, grove den en krentenboompjes er een echt paar van maken.