• Yorick Bosman
  • Yorick Bosman
  • Yorick Bosman

Vierhonderd scouts halen EHBO-diploma tijdens IJsberenweekend

SOEST Zo'n vierhonderd scouts uit de regio Utrecht hebben dit weekend hun jaarlijkse IJsberenweekend gehouden. Ze verzamelden zich op zaterdagmorgen voor de vlag in de Soesterduinen. Het weekend werd voor de 36e keer georganiseerd door de Hopman Masselman Groep (HMG) en de Fakkeldraagsters uit Soest.

Het draait dit weekend bijna allemaal om EHBO. Het leek de organisatie een leuke uitdaging om alle deelnemers een EHBO certificaat en insigne te laten halen. Daarvoor moeten de deelnemers verschillende lessen en opdrachten volgen en uitoefenen. Al deze onderdelen zijn verwerkt in de verschillende spellen van het weekend.

Zaterdagochtend bouwen de deelnemers hun kamp op. Binnen twee uur verandert het ruime terrein van de HMG aan de Sparrelaan 22 in een lappendeken van tenten en zijlen. Bij de opening verzorgen vrijwilligers een voorstelling waarbij het hoofdpersonage, dr. I.J.S. Beer zijn geheugen verliest. De honderden deelnemers moeten hem vervolgens helpen met het terugvinden van zijn medische kennis.

Een fietsroute door Soest op de zaterdagmiddag, waarbij de deelnemers langs de brandweerkazerne, het gemeentehuis, de Oude Kerk en de autowinkel van Jan Smeeing fietsen, is het decor van de posten en EHBO-oefeningen. 's Avonds gaan de scouts naar openluchttheater Cabrio, waar een het themateam een nieuwe, komische, voorstelling over EHBO opvoeren.

Na een vol avondprogramma, waarbij een spel in de Duinen, een disco en meerde kampvuurtjes iedereen tot in de late uurtjes hebben vermaakt, rust iedereen uit voor de zondag. Die begint traditioneel met een zondags eitje bij het ontbijtje. Een uitdagend spel in het natuurgebied bij zonnegloren levert de deelnemers de laatste puzzelstukjes voor het EHBO certificaat op.

Die krijgen de deelnemers na de sluiting, waar het kamplied nogmaals wordt gezongen en waar de vierhonderd deelnemers het geslaagde weekend in stijl afsluiten. De 159 deelnemers die voor alle benodigde opdrachten zijn geslaagd gaan naar huis met een EHBO-diploma.