• De Oranje Vrijmarkt op de Eng is altijd een trefpunt van honderden verkopers en duizenden koopjesjagers en bezoekers.

    Comite Koningsdag Soest

Vertier voor alle leeftijden op Koningsdag

SOEST/SOESTERBERG ,,Hoewel de voorbereidingstijd best wel kort was, hebben we gemerkt dat er in de gemeente verschillende verenigingen en organisaties zijn die plannen voor activiteiten hebben opgepakt en uitgewerkt."

Dat zegt René van Hal, voorzitter van Comité Koningsdag Soest. Hij en de andere comitéleden vinden dat er een aantrekkelijk programma voor 26 en 27 april staat, waar mensen van alle leeftijden iets van hun gading kunnen vinden.

De aftrap is donderdag 26 april (Koningsnach) bij Artishock. Achter het St. Josephgebouw aan de Steenhoffstraat wordt een film vertoond en is er een muziekavond. Vlakbij de Banninghal in Soesterberg is er live-muziek en in restaurant De Soester Duinen vindt Royal Dance 4ALS plaats.

VRIJMARKT De Oranje Vrijmarkt op de Eng staat ook in de 'Koningsdag-nieuwe-stijl' op de agenda, dit keer met een Spelletjesplein en een speciale kleedjesmarkt. Er staan ook weer kramen.

'Bekende gezichten' zijn ook de traditionele springwedstrijd bij Eldorado en de fietstocht van IVN Eemland, de activiteiten op Museumplein (Artishock, Museum Soest en Groot Gaesbeeker Gilde). De ontmoetings- en woonzorgcentra hebben vrijdag 27 april ook Oranje activiteiten: Mariënburg (10.00-11.30 uur), De Drie Eiken (14.00-15.30 uur), Klaarwater (14.00-15.30 uur), Molenschot/Daelhoven vanaf 14.30 uur en De Klarinet (15.00-16.30 uur).

MUZIEK Nieuw (op een eerdere editie van enkele jaren geleden na) is het muziekprogramma op het tot Oranjeplein omgedoopte Kerkplein. Bij De Kuil zal tussen 14.00 uur en middernacht muziek klinken.

SOESTERBERG Dat is in Soesterberg ook het geval bij Het Wapen van Soesterberg. In Soesterberg is er de hele dag van alles te doen. Een kleine greep uit het programma daar: vrijmarkt, jeugdactiviteiten, muziek bij de Banninghal, Koningsmarkt in de Rademakerstraat en demonstraties van de brandweer in de Banningstraat.

PARAPLU Het Oranjefeest in Soesterberg wordt weliswaar georganiseerd door lokale verenigingen en instellingen, de activiteiten vinden allemaal plaats onder de paraplu van Comité Koningsdag Soest/Soesterberg. Voor de twee Oranje Comités was Koningsdag 2017 de laatste. Het gemeentebestuur besloot dat er een koepel moest komen die het (nieuwe) subsidiebedrag (ca 25.000 euro) mag verdelen onder de initiatieven.

Voorzitter Van Hal: ,,Een van de meest opvallende stappen is dat ons comité het programma voor zowel Soest als Soesterberg zal coördineren, waar vroeger sprake was van twee aparte organisaties."

150 JAAR ST. JOSEPH ,,Het programma begint dit jaar nadrukkelijker op Koningsnach zowel in Soesterberg (waar altijd al activiteiten waren) als Soest met een Filmnach met aansluitend muziek, als ook een Special Orange Edition van het Festival Dance4ALS. Museumplein staat dit jaar mede in het teken van 150 jaar St. Josephgebouw."