• Martin Huizenga

Vertier en actie bij Kunstroute Soest

SOEST Het is alweer de twaalfde keer dat kunstenaars en ondernemers zich met elkaar verbinden. Op zondag 17 september zetten zo'n 35 bedrijven van 12.00 tot 17.00 uur hun deuren open, en geven aan tientallen kunstenaars een plekje om te exposeren. Het Soester publiek mag komen kijken.

Melissa Hofland

,,Twee vliegen in een klap", vindt Margreet Dijkstra van de organisatie Kunst&Bedrijvenroute. Het begon twaalf jaar geleden met twee kunstenaars en twee ondernemers die een plan bedachten om de kunstenaars van Soest wat meer een podium te bieden. ,,Ze vonden het vooral ook belangrijk dat mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met kunst. Toen bedachten ze zich, dat als ze dit bij hun eigen bedrijven zouden doen, dit meteen een kans zou zijn om als ondernemer het bedrijf te laten zien. Aan deze doelstellingen van toen, is nog niets veranderd. Leuk om te zien is dat de Kunst&Bedrijvenroute in die twaalf jaar is uitgegroeid tot een sociaal gebeuren."

ZELF AAN DE SLAG Er is de 17e dan ook een heleboel te doen. Een kleine greep. Bij een aantal bedrijven kunnen bezoekers zelf aan de slag. De hele dag kan worden gewerkt met klei of speksteen op het parkeerterrein van SV-E Hooijer BV aan de Nieuwegracht 1-3. Gereedschap, materialen en begeleiding worden geheel belangeloos ter beschikking gesteld door De Hazelaar ART SUPPLIES. Kringloopwinkel Spullenhulp heeft een gezellige zitkamer opgesteld, waar heerlijk kan worden geluierd en geluisterd naar een keur aan optredens in de tent op het plein Nieuwegracht bij Van Doorn Verhuur BV, Nieuwegracht 6. Rein en Pascal Tupker geven doorlopend demonstraties van 'het ijzer smeden als het heet is' in hun nieuwe onderkomen aan de Zuidergracht 50.

VIDEOCLUB ,,Met de leden van onze vide o-club Realtime laten we zien wat onze club inhoudt en wat we zoal doen. Bezoekers kunnen zichzelf terug zien in Londen of Parijs door middel van greenscreen en daar een foto van maken. Verder wordt allerlei informatie gegeven over monteren, er draait een film met making-ofs van onze activiteiten en voor de kinderen is er iemand die ze kan schminken", vertelt Ineke Huijssoon van Realtime.

Rondom de bedrijven worden optredens gegeven, ondermeer door Gymnastiekvereniging De Springbokken, Semmy Prinsen met zijn platen-bakfiets, figurentheater Ennadien Blink en 'Froggie' Marjon Knevelman. Verder verzorgen verschillende Soester verenigingen op twee podia op de pleinen van de Zuidergracht en de Nieuwegracht voor vertier met optredens, demonstraties en workshops. ,,En daarnaast dus de kunstenaars bij verschillende Soester bedrijven," aldus Dijkstra.

CULTUREEL CAFE Wie van tevoren alvast wil kennismaken met de deelnemende kunstenaars, artiesten en ondernemers om zo alvast een route te kunnen uitstippelen voor zondag de 17e, kan op vrijdag 15 september van 17.00 tot 19.00 uur terecht bij van Doorn Verhuur aan de Nieuwegracht 6. Daar wordt het Cultureel Café georganiseerd dat ditmaal dus een opmaat is voor de Kunstroute Soest. Ook dan is er van alles te doen. Doe bijvoorbeeld mee met de korte workshop Bodypercussie door Fredrike de Winter en ontdek hoe het eigen lichaam als instrument kan worden gebruikt. Een hapje en een drankje ontbreken niet op deze gezellige avond. De toegang is gratis. Dijkstra staat in ieder geval te popelen. ,,2017 wordt weer een gezellige editie, dus mis het niet."

PASSIEF EN ACTIEF Het programma van Kunst&Bedrijvenroute is nog net niet 'uitputtend'. In elk geval komt iedereen aan zijn trekken op bedrijventerrein De Grachten, passief en/of actief. Het volledige programma is te vinden op www.kunstroutesoest.nl.