• Beeld van de Dodenherdenking dit jaar, waarbij een auto langs de aanwezigen bij het monument reden.

    Eempers

'Verkeer tijdens herdenking was incident'

SOESTERBERG Dat er tijdens Dodenherdenking gemotoriseerd verkeer langs het monument aan het Odijkplein kon rijden, was een incident. Het betrof een ongelukkige samenloop van omstandigheden en is door de organisatie meegenomen in de evaluatie.

Jan van Steendelaar

Ook ambtelijk was bij de organisatie reeds navraag gedaan over de afwezigheid van verkeersregelaars. Het incident is voor het gemeentebestuur op dit moment geen reden om de vergunningvoorschriften of het proces van vergunningsverlening aan te passen.

REKENING HOUDEN Burgemeester en wethouders hebben dit geantwoord op vragen van de gemeenteraadsfracties van de Partij Ons Soesterberg (POS) en Burgerbelangen Soest-Soesterberg. POS is een nieuwe partij, ontstaan in Soesterberg, die sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. al een record aan brieven met schriftelijke vragen heeft ingediend.

AFGESLOTEN In dit geval ging het om verkeer tijdens de Dodenherdenking. De deelnemers aan de herdenking die op de Kampweg en de Moerbessenberg stonden, moesten met verkeer rekening houden, in tegenstelling tot andere jaren toen de Kampweg wel was afgesloten. Dat was dus dit keer niet het geval.

VEILIGHEID Normaal gesproken zijn er voldoende verkeersregelaars om de veiligheid van de deelnemers aan de herdenking te waarborgen en de stille tocht te begeleiden. Ditmaal was er maar één verkeersregelaar die zowel de begeleiding deed van de bezoekers aan de voorafgaande herdenkingsdienst in de Vredekerk naar het herdenkingsmonument als ook de beveiliging op straat voor het monument. Gedurende de begeleiding van de stille tocht was er echter geen verkeersregelaar in de omgeving van het monument.

VERKEERSBESLUIT Juridisch gezien wordt de weg bij het monument niet afgesloten, aldus burgemeester en wethouders. Hiervoor is een verkeersbesluit nodig en het verkeer wordt slechts enkele minuten tegengehouden. Voor dit soort situaties is een verkeersbesluit niet bedoeld. Verkeersregelaars houden voor korte tijd het verkeer tegen.

GEEN HESJES De organisatie kwam er echter vlak voor de herdenking achter dat enkele verkeersregelaars onverwachts geen reflecterende hesjes tot hun beschikking hadden. Het dragen van dergelijke hesjes is een wettelijke verplichting voor een verkeersregelaar. Door het ontbreken hiervan kon slechts één verkeersregelaar worden ingezet, in plaats van de drie die de organisatie ingepland had.

AUTOMOBILIST Tijdens de herdenking, vlak voordat er twee minuten stilte in acht zou worden genomen, was er een automobilist die nog even snel langs de deelnemers aan de herdenking wilde. De enige verkeersregelaar had dit net op tijd in de gaten, al schrokken de mensen wel even.

POLITIE Bij de herdenking in mei 2018 was er geen politie aanwezig op en rond het Odijkplein, omdat de verwachting was dat de herdenking ook zonder ondersteuning van de politie ordelijk zou verlopen, aldus burgemeester en wethouders. Dat standpunt zal ook volgend jaar en de jaren erna worden gehuldigd, is aangekondigd.