• AberMedia

Waar gebeuren de meeste verkeersongevallen in Soest?

SOEST Verkeersveiligheid is een onderwerp dat mensen altijd bezighoudt. Sommige plekken voelen onveilig, maar zijn ze dat ook? Op welke wegen in Soest gebeuren de meeste verkeersongevallen?

Veel ongelukken in het verkeer worden niet geregistreerd. Een fietser die in aanraking komt met een bumper van een auto, maar zijn of haar weg gewoon kan vervolgen, zal niet in de cijfers terugkomen. Daarnaast zijn er talloze gevallen van 'net niet' op bepaalde plekken. Maar als er sprake is van schade, gewonden of zelfs doden, dan worden de ongelukken vaak wél geregistreerd. Op de website www.star-verkeersongevallen.nl worden deze ongelukken nauwkeurig in kaart gebracht. STAR staat voor 'Smart Traffic Accident Reporting' en is een gezamenlijk initiatief van, onder meer, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), politie, ANWB, verbond van verzekeraars en Rijkswaterstaat. 

De website beschikt over een interactieve kaart waarop exact duidelijk is waar de ongelukken vanaf 2014 tot nu zijn gebeurd. De kaart meldt wel dat het geen exacte weergave is van de werkelijkheid. ,,Ongevallen die door de politie worden geregistreerd zijn vaak de zwaardere ongevallen. Ook ongevallen met fietsers worden minder vaak geregistreerd. De politie registreert ongeveer 25 procent van het totaal aantal ongevallen (exclusief de parkeerschade-ongevallen)'', wordt bij de interactieve kaart gemeld.  

(Tekst gaat verder onder de afbeelding. Afbeelding: star-verkeersongevallen.nl).

De meeste ongevallen vonden logischerwijs plaats op de drukste verkeersaders zoals hoofd- en de gebiedsontsluitingswegen. De N221/Amsterdamsestraatweg tussen Soest en Baarn werden 138 ongevallen geregistreerd. Daarmee is deze weg de gevaarlijkste voor lokale weggebruikers. Aan de andere kant van het dorp is de verbindingsweg met Amersfoort, de Birkstraat, risicovol. Hier vonden in zes jaar tijd 75 ongevallen plaats. In het centrum zijn dit de Dalweg (91) en Koningsweg (80).

(Afbeelding: star-verkeersongevallen.nl).