• Jan van Steendelaar
  • Jan van Steendelaar

Tractorbanden op rotonde in Soest geplaatst

SOEST Na de kunstzinnige schapen op de rotonde Koningsweg-Dalweg heeft nu ook de rotonde bij de Koningsweg-Vrijheidsweg in Soest een agrarische uitstraling gekregen. Hoveniersbedrijf De Vuursche uit Nijkerk won voor de rotonde de door de gemeente uitgeschreven prijsvraag met een bijzonder object: vier tractorbanden.

Jan van Steendelaar

Hoveniersbedrijven konden in twee categorieën aan de prijsvraag meedoen: koninklijke allure en agrarische cultuurhistorie. Het bedrijf uit Nijkerk bedacht een ontwerp met tractorbanden. De rotonde is daarmee inmiddels ingericht.

VISITEKAARTJE Het kunstwerk is een blikvanger en in zoverre een visitekaartje van Soest, dat het herinnert aan de oorsprong van de gemeente. Van de grotendeels agrarische sector waarvan tot halverwege de twintigste eeuw nog sprake was, is nog maar een klein deel overgebleven.

De bedoeling van de gemeente was, om naast de verkeerskundige functie die de rotondes hebben, te kiezen voor een zodanige inrichting van de middencirkels, dat ze niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook nog eens onderhoudsvriendelijk zijn