• Gemeente Soest
  • Google Maps

Gemeente werkt aan 'centrale locatiekaart' om snel laadpalen te kunnen plaatsen

SOEST Om sneller openbare laadpalen te kunnen plaatsen, heeft de gemeente Soest een locatiekaart gemaakt met mogelijke plekken voor laadpalen. Deze laadpalen zijn voor inwoners en ondernemers in de gemeente die elektrisch rijden en geen mogelijkheid hebben om op eigen terrein hun elektrische auto op te laden. Tot 2 februari kan gereageerd worden op de voorgestelde locaties.

Of en wanneer er nieuwe laadpalen worden geplaatst, hangt af van de groei van het aantal elektrische auto's de komende jaren. Het uitgangspunt is dat er binnen 300 meter hemelsbreed van elke aanvrager een laadpaal gerealiseerd kan worden.

De conceptlocatiekaart is het resultaat van een proces waarin adviesbureau Over Morgen en de gemeente Soest hebben gekeken naar geschikte locaties die voldoen aan verschillende criteria. ,,Zo is er rekening gehouden met nabijheid van woningen en lichthinder van de lampjes van de laadpalen. Laadpalen worden geplaatst op locaties waar zoveel mogelijk elektrische rijders er gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn de plaatsingscriteria in lijn met het gemeentebeleid en de technische eisen voor plaatsing. De doorgang van de stoep mag bijvoorbeeld niet belemmerd worden, er mogen geen bomen in de weg staan, en de ligging van het ondergrondse elektriciteitsnetwerk is belangrijk voor de aansluiting van de laadpaal."

De locatiekaart is nog niet af. De gemeente wil graag samen met inwoners tot een definitieve kaart komen. Tot 2 februari kan iedereen reageren op de voorgestelde locaties. Op www.soest.nl/laadpalen staat de link naar de kaart en het gemeentebeleid. Hier kunnen inwoners ook een laadpaal aanvragen.

Vanaf 3 februari worden alle binnengekomen reacties verwerkt. Op basis van de nieuwe locatiekaart wordt een verkeersbesluit genomen om alle locaties officieel vast te leggen. Tijdens dit traject kunnen resterende bezwaren in een officiële zienswijze worden ingediend. ,,Doordat een verkeersbesluit voor alle locaties wordt genomen, kan een laadpaal snel gerealiseerd worden als daar vraag naar is."