• Gemeente Soest

Gemeente gaat groen op rotondes thematisch herinrichten

SOEST De middencirkels van drie rotondes in Soest worden in januari volgens het thema 'koninklijke allure' en 'agrarische cultuurhistorie' ingericht. Het gaat om de rotondes Vrijheidsweg-Koningsweg, Birkstraat-Soesterbergsestraat en Stadhouderslaan-Beek en Daalselaan. 

Wethouder Aukje Treep: ,,Vorig jaar zijn we begonnen met het herinrichten van de middencirkels van onze rotondes. Alle rotondes in Soest dopen we de komende jaren om tot mooie, groene oases in het thema koninklijke allure of agrarische cultuurhistorie, passend bij Soest. We zijn een lintdorp, inwoners en bezoekers passeren dagelijks onze rotondes. Een rotonde heeft op de eerste plaats natuurlijk een verkeerskundige functie en daarnaast vormt de middencirkel een mooi visitekaartje van Soest. Door een goed  beplantingsassortiment en kunst te kiezen, zijn ze niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook nog eens onderhoudsvriendelijk."

KONINKLIJKE ALLURE In twee doorgaande ontsluitingswegen in Soest, het oude lint Burgemeester Grothestraat – Birkstraat en het nieuwe lint; de Koningsweg, liggen verschillende rotondes. Daarnaast zijn er een aantal op zichzelf staande rotondes verspreid in Soest. In totaal liggen in Soest tien rotondes. Elk lint met rotondes staat symbool voor Soest met een eigen thema. Binnen dit thema krijgt elke rotonde zijn eigen identiteit. Een aantal middencirkels van deze rotondes zijn afgelopen jaar al thematisch ingericht. De rotondes langs het oude lint (van de Burg. Grothestraat  tot en met de Birkstraat) in Soest sluiten aan op het thema 'Koninklijke allure'. De rotonde op de Birkstraat-Soesterbergsestraat krijgt ook dit thema.

AGRARISCHE CULTUURHISTORIE De rotonde Vrijheidsweg-Koningsweg en de rotonde Stadhouderslaan-Beek en Daalselaan richten ze in, passend bij het thema 'agrarische cultuurhistorie'. In 2020 worden ook de middencirkels van de rotondes: Vrijheidsweg-Koningsweg, Birkstraat-Soesterbergsestraat en Stadhouderslaan-Beek en Daalselaan thematisch ingericht.

Op alle rotondes komt een bijzonder object te staan. Op de rotonde Birkstraat komt een kroon die bij het thema Koninklijke allure past. Op de rotonde Vrijheidsweg komt een kunstwerk van tractorbanden, passend bij het thema agrarische cultuurhistorie. Op de rotonde Stadhouderslaan komt een robuust hekwerk, ook passend bij het thema agrarische cultuurhistorie.  

Via een prijsvraag zijn verschillende lokale en regionale hoveniersbedrijven met ervaring in het inrichten en onderhouden van rotondes opgeroepen. Twee hoveniersbedrijven hebben gewonnen. Hoveniersbedrijf Bouw Bulderweg, uit Nijkerk gaat de door hen bedachte ontwerpen voor de rotonde Stadhouderslaan en de rotonde Birkstraat uitvoeren. De werkzaamheden op deze rotondes starten op 6 januari 2020. Hoveniersbedrijf De Vuursche uit Nijkerk gaat het door hen bedachte ontwerp uitvoeren op de rotonde Vrijheidsweg – Koningsweg. De werkzaamheden op deze rotonde starten op 13 januari 2020.