• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Verkeer bij dodenherdenking was incident

SOESTERBERG Het incident tijdens de dodenherdenking op 4 mei op het Odijkplein in Soesterberg toen gemotoriseerd verkeer op de Kampweg gewoon langs het monument kon rijden betrof een ongelukkige samenloop van omstandigheden en is door de organisatie meegenomen in de evaluatie. Ook ambtelijk was bij de organisatie reeds navraag gedaan over de afwezigheid van verkeersregelaars. Het incident is op dit moment geen reden om de vergunningvoorschriften of het
proces van vergunningsverlening aan te passen. 

Burgemeester en wethouders hebben dit geantwoord op vragen van de gemeenteraadsfracties van de Partij Ons Soesterberg (POS) en Burgerbelangen Soest-Soesterberg . De deelnemers aan de herdenking die op de Kampweg en de Moerbessenberg stonden moesten met verkeer rekening houden, in tegenstelling tot andere jaren toen de Kampweg wel was afgesloten. Normaal gesproken zijn er voldoende verkeersregelaars om de veiligheid van de deelnemers aan de
herdenking te waarborgen en de stille tocht te begeleiden. Ditmaal was er maar één verkeersregelaar die zowel de begeleiding deed van de bezoekers aan de voorafgaande herdenkingsdienst in de Vredekerk naar het herdenkingsmonument als ook de beveiliging op straat voor het monument. Gedurende de begeleiding van de stille tocht was er echter geen verkeersregelaar in de omgeving van het monument.

Juridisch gezien wordt de weg niet afgesloten, aldus burgemeester en wethouders. Hiervoor is een verkeersbesluit nodig en het verkeer wordt slechts enkele minuten tegengehouden. Voor dit soort situaties is een verkeersbesluit niet bedoeld. Verkeersregelaars houden voor korte tijd het verkeer tegen. 

De organisatie kwam er echter vlak voor de herdenking achter dat enkele verkeersregelaars onverwachts geen reflecterende hesjes tot hun beschikking hadden. Het dragen van dergelijke hesjes is een wettelijke verplichting voor een verkeersregelaar. Door het ontbreken hiervan kon slechts één verkeersregelaar worden ingezet, in plaats van de drie die de organisatie ingepland had. 

Tijdens de herdenking, vlak voor de twee minuten stilte, was er een automobilist die nog even snel langs de deelnemers aan de herdenking wilde. De enige verkeersregelaar had dit net op tijd in de gaten, al schrokken de mensen wel even. Bij deze herdenking was geen politie aanwezig, omdat de verwachting was (en bij volgende gelegenheden is) dat de herdenking ook zonder ondersteuning van de politie ordelijk zou verlopen, aldus burgemeester en wethouders.