• Martin Huizenga
  • Martin Huizenga
  • Martin Huizenga

Verbroedering tijdens burendag in Soest

SOEST Burendag. Eén dag in het jaar om georganiseerd te verzusteren en verbroederen. Het spreekwoord 'Een goede buur is beter dan een verre vriend' wordt uitgetest. Het Oranjefonds stimuleert en coördineert.

Martin Huizenga

Iedere formele aanmelding bij het Oranjefonds heeft een vermelding op de burendag-site tot gevolg en een koffiebrander doneert twee pakken koffie. Voornamelijk buurtcomités en de zorg pakken het initiatief op. Een stimulans voor 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Het liefst een investering voor een gewoonte het hele jaar door.

Burendag 2018 op 22 september wordt gedomineerd door Pluvius, de regengod. Een man met paraplu krijgt als commentaar van een schuilende standhouder: ,,Waarom deed u vanochtend een regendans?" De respons: ,,Net deed ik nog een droogdansje." De regen stopt op dat moment. Een dankbare standhouder. Een paar minuten later is het weer raak. De luchtsluizen openen zich wederom. Schuilende man met kind vraagt aan man met paraplu een lift. Zangeres Elena onder een partytentje met eigen muziekbox treedt op voor een bijna verlaten pleintje. Op een bankje luisteren twee personen. Zij houden een paraplu vast, dat dempt hun applaus. De cateraars rond het pleintje staan er werkeloos bij.

Balans heeft groots uitgepakt bij de kinderboerderij. Het Vedelaarpad daar naar toe inspireert buurtbewoners tot een verlate Koningsdag. Een gezegde: 'Al heb je tien koningen, zolders blijven vol.' Kinderen hebben er altijd zin in, schminken kan ook waterbestendig. Het is improviseren geblazen, maar het overgrote deel gaat gewoon door!

In Molenschot wonen alle buren onder één dak. In de ontmoetingsruimte genieten ze van een kopje koffie met natuurlijk een gebakje. Om drie uur wordt de opgeknapte dierentuin heropend. ,,Wie houdt er niet van dieren. Ze verbinden mensen en generaties. Het is een uitje naar buiten. Het is daar nooit hetzelfde, altijd wat te beleven." Na anderhalf jaar regelen en werken worden Marrie, Thea en Ron in het zonnetje gezet. Zij openen buiten, de buren kijken van achter de ramen toe. De drie zijn vertrouwd geraakt met de dieren. De ganzen eten uit hun hand. Nog even een soortement panikeren, er is een kip verdwenen. Op het menubord staat vanavond kip. Gelukkig, de hertelling klopt wel. De Zingende Diva's staan al klaar voor de muzikale en vrolijke noot.

De buren van de Stichting Intermedicaire Thuiszorg Eemland wonen in het voormalige raadhuis. Taartjes zijn zelf gemaakt voor 'een zoete inval'. De andere omwonenden zijn voornamelijk winkeliers en buren op leeftijd. De taartjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De buren van de Honingbij hebben zich voorgenomen om hun buurtkruidentuin onder handen te nemen. Dat gaat niet door. De bezige bijtjes en met name Ed & Els, kunnen niet stilzitten. In één korf zitten ze dicht tegen elkaar om aaneengeschoven tafels onder de carport. ,,Wordt het toch nog gezellig". Het aanharken, schoffelen en onkruid trekken wordt een workshop: het samen maken van herfstkransen. Het werk aan de kruidentuin wordt opnieuw ingepland.

Marjolein, Petra, Sylvia, Esther en Sytske nemen initiatief met 'Heel Olijkeweg bakt'. De weg is afgezet. Alle buren zijn knus verzameld in twee met elkaar verbonden tenten midden op straat. Buiten een springkussen voor de kinderen. Ben van den Berg van de Zoete Verleiding jureert de baksels. Kirsten Vos wint bij de volwassenen met haar Raspberry Cheese Cake en Lieke Dolman wint bij de jeugd. Vanavond met de buren nog een verwendiner van Proef.

Tussen één en vijf langs vijf initiatieven. Daarna de conclusie dat initiatiefnemers doorzetters zijn. Een aantal geeft de waterpijp aan Maarten, maar het overgrote deel is niet kapot te krijgen, de rekkelijke wint het van de precieze, de flexibele van de planner, de optimist van de pessimist!