• Melissa Hofland

'Veel zegeningen in 60 jaar'

SOEST Jaap (87) en Suzanne (85) Rodenburg-Verhulst zijn 60 jaar getrouwd. ,,Maar niet dankzij een boek met huwelijkse wijsheden dat we van de burgemeester kregen op onze huwelijksdag", zegt mevrouw Rodenburg lachend. ,,Dat boek is ongeopend in de kast blijven staan."

Melissa Hofland

Maar wat dan wel? Onder andere samen herinneringen maken. Ze vertellen er graag over, en genieten dan weer even hard. De trouwdag bijvoorbeeld. Het was een mooie, zonnige dag. De uit Borssele afkomstige Suzanne en haar Hagenaar Jaap, lieten hun gasten vanuit het westen met een autobus overkomen naar de Zeeuwse contreien. Ook het trouwboeket, een tak van een orchidee, uitgezocht door meneer met een lapje van de trouwjurk, kwam met de bus mee. ,,De burgemeester trouwde ons. Best bijzonder in die tijd. Een nichtje, toen 14 jaar, bespeelde het orgel onder toezicht van de dominee tijdens het kerkelijk huwelijk. We kregen we de tekst mee: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven.' We vonden het wel toepasselijk. Vooral vanwege het feit dat mijn man wegen- en waterbouwkundige van beroep is."

Maar dat niet alleen. Het geloof heeft in het leven van de Rodenburgs altijd een grote rol gespeeld. ,,Wij geloven ook echt dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is. Het lijkt voor mensen steeds moeilijker te worden om te geloven. Maar geloof is een keuze", vinden ze, ,,je moet eraan werken. Net als aan een huwelijk." Er wordt even gegrinnikt.

Het stel dat na zijn bruiloft, eerst in Delft en daarna in Haarlemmermeer ging wonen, kreeg vier zoons. Ook aan het gezinsleven denken ze graag terug. ,,Voorlezen was zo'n ding bij ons. Niet alleen voor onze zoons, als mijn man begon voor te lezen, kwamen ook de buurjongens mee naar huis." Creativiteit speelde altijd een rol. Tekenen, schilderen, tuinieren en muziek. Dat wat erin werd gelegd, is er ook uitgekomen. ,,Twee zonen zijn predikant geworden. En een zoon is landschapsarchitect, maar ook als kunstenaar bekend in Soest," zegt mevrouw Rodenburg trots.

Het echtpaar woont zelf sinds twee jaar in Soest. Dat bevalt goed. ,,Wij zijn altijd het open landschap gewend. Hier ontdekken we de pracht van het bomenlandschap." Hij schildert bij Eerste Soester Schilders Atelier; samen komen ze in de Emmakerk. Ze voelen zich er helemaal opgenomen. Het ouder worden brengt hier en daar beperkingen met zich mee. ,,Dat is niet altijd gemakkelijk, toch zijn we ons er van bewust dat we bevoorrecht zijn dat we nog altijd samen zijn. Morgen kan dat zomaar anders zijn", aldus mevrouw Rodenburg.

Het echtpaar heeft elf kleinkinderen. ,,Ieder gaat zijn eigen weg, en als het nodig is zijn we er voor elkaar. Zo hebben wij het altijd voor gedaan. Trouw is voor ons belangrijk. In voor en tegenspoed. Niet alleen naar elkaar, ook in onze vriendschappen." Dat was te zien tijdens het feest vorige week rondom hun huwelijksjubileum. Veel familie en bekenden kwamen het echtpaar feliciteren. Inclusief het nichtje dat als 14 jarige het orgel bespeelde. ,,Het was overweldigend en heel bijzonder", vindt Rodenburg. ,,Dan zie je nog eens goed wat een zegeningen ons leven gekend heeft."