• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ron Witkamp
  • Binnenkort in dit theater: The Soul of Spanish Harlem. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

    Daniel Patriasz

Veel variatie in Cabrio

SOEST Wie deze dagen door het bos bij openluchttheater Cabrio loopt of fietst, hoort klusgeluiden. Die hebben alles te maken met het opknappen en moderniseren van het 80-jarige theater. Op 12 mei opent burgemeester Rob Metz de nieuwe horecavoorzieningen en zal een seizoen vol variatie van start gaan.

Astrid van den Hoek

Door de inmiddels zeer respectabele leeftijd was het Soester openluchttheater wel toe aan een opknapbeurt, vond het Cabrio-bestuur in 2015. Daarnaast werd de ambitie uitgesproken om een prominentere rol te gaan spelen in cultureel Soest en de regio en te groeien van 5.500 bezoekers in 2015 naar 10.000 in 2019. Om dat te realiseren, dient er ook een en ander te veranderen. Van bredere paden om de bezoekersstromen ruimte te geven, tot het investeren in apparatuur en uitstraling zodat ook grote namen graag naar Soest komen voor een optreden.

BEKENDE NAMEN Dat laatste lijkt in elk geval al zeker gelukt. Dit seizoen prijken wederom bekende namen op het programma: Brigitte Kaandorp, Edwin Evers Band en De Dijk (alle drie al uitverkocht). ,,Dit is een unieke plek in de regio", vertelt Tony Stanton, bestuurslid marketing & communicatie. ,,Douwe Bob zei bijvoorbeeld in een video rondom zijn optreden hier vorig jaar dat hij bewust naar Cabrio kwam vanwege de natuur en buitenlucht, omdat het spelen voor een publiek zo ook was begonnen."

Programmeur José Smeekes: ,,Ik merk dat artiesten de laatste jaren meer in de open lucht willen spelen. Ze doen dan een tour door een aantal openluchttheaters. Sommige artiesten spelen in hun shows ook in op de natuur, geluid van vogels en stilte. Ik vind dat mooi, dat artiesten dit waarderen."

PLANNEN De volgende plannen zijn het renoveren van de kleedkamers en de regietent. Nu is er al wel een nieuwe elektra infrastructuur, inclusief bekabeling, die voldoet aan de 'normen van de nieuwe tijd'. Ook wordt er de laatste hand gelegd aan een opgeknapte 'pipowagen' voor de muntjesverkoop en is de vernieuwde bar met moderne taps al bijna klaar voor de opening op 12 mei. Burgemeester Rob Metz is dan uitgenodigd, net als sponsoren, bedrijven, Vrienden van Cabrio en vrijwilligers.

ONMISBAAR Stuk voor stuk zijn de vrijwilligers onmisbaar geweest in het 80-jarig bestaan van Cabrio. ,,We hebben de Handige Mannen", vertelt Smeekes. ,,Dat is een groep van zo'n tien tot twaalf vrijwilligers die op een vaste dag klusjes komen doen. Zij hebben ook veel met de renovatie geholpen. Verder zijn er in totaal meer dan 100 vrijwilligers betrokken. Van catering tot kassa. Iedereen heeft ook echt zin in het nieuwe seizoen nu het zo mooi geworden is. Het is niet alleen top voor de bezoekers, maar ook voor ons."

KLEIN CABRIO Een van de plannen die nog op stapel staan, is 'Klein Cabrio'. Stanton: ,,Een aantal optredens vanaf een uur of vijf 's middags op een kleiner podium op een open plek in het bos, voor een paar honderd toeschouwers. Denk aan lokale singer songwriters en anderen die nog niet klaar zijn voor het grote publiek. Het is ook ideaal voor tijdens de zomervakantie, als we de thuisblijvers ook iets willen bieden zonder met een halflege tribune te zitten. Het wordt dit jaar uitproberen, op 22 september tijdens de jubileumdag, maar we hopen het volgend jaar meer body te kunnen geven."

Het huidige openluchttheater is een heel verschil met dat van vroeger. ,,Toen was het podium nog niet overdekt en moest je nog op steen zitten", weet Stanton. Het openluchttheater begon als plek voor lokale theater- en muziekgezelschappen en groeide uit tot een regionale trekpleister. Inmiddels zijn er maar liefst 900 plaatsen en zijn er veel mogelijkheden.

ATMOSFEER Smeekes: ,,Er zijn nu ook nationale artiesten in deze mooie atmosfeer in Soest zélf te zien! Het programmeren van deze artiesten doen we niet vanwege dat doel van de bezoekersaantallen. We willen geen groot poppodium worden, maar we willen gewoon een zo goed mogelijk en gevarieerd programma neerzetten. Met lokale artiesten en ook een klassieke component. Dit seizoen staat er bijvoorbeeld een opera op het programma: Queen Arthur van Go! Opera."

Een gevarieerd programma houdt ook minder bekendere namen in, zoals The Soul of Spanish Harlem, Bouke rocks Elvis of de kindervoorstellingen Verrukkelijke Vuilnismannen en Het Grote Piratenavontuur.

,,Dat is wel spannend hoor, maar we willen die shows tóch hebben omdat ze zo goed zijn! Maar je moet ze echt verkopen, mensen over de inhoud vertellen en hen enthousiast maken. Want de naam op zich doet het 'm niet meteen, zoals bij Racoon. Voor die show gaat morgen de kaartverkoop van start en het zal snel uitverkocht zijn. Vrienden van Cabrio hebben nu al de kans gehad om kaarten aan te vragen, waar flink gebruik van is gemaakt."

MEDIAPARTNER Het volledige programma en informatie over de kaartverkoop is te vinden op www.openluchttheatersoest.nl. Wie naast een ticket grijpt, maakt toch kans op een toegangsbewijs. BDUmedia is mediapartner van Cabrio. De komende periode zal er in de Soester Courant regelmatig een lezersactie staan, waarbij vrijkaarten voor een concert of voorstelling te winnen zijn.