• Astrid van den Hoek
  • Astrid van den Hoek

'Van fietsenwinkel tot keramiekwerkplaats'

SOEST Het pand van de fietsenzaak aan de Nieuweweg 97 in Soest stond een tijdje leeg, maar sinds oktober is er weer volop activiteit. Na een grondige opknapbeurt vinden drie dagbestedingsgroepen van Amerpoort er onderdak. Artiest Herman van Veen verrichte vandaag de opening.

Astrid van den Hoek

Die openingshandeling, dat vond hij nog best wel even spannend. Een handafdruk in klei is misschien niet zo ingewikkeld, maar wel als je onlangs je pols hebt gebroken. Van Veen: ,,Ik moest best hard drukken om een goede afdruk te krijgen, maar gelukkig ging het allemaal goed. Ik vind het belangrijk om hier te zijn, omdat dit aandacht verdient. We willen allemaal iets doen dat nodig is, nietwaar? Initiatieven als dit zijn nodig, het heeft echt z'n functie in de maatschappij."

Na het signeren van de handafdrukken en het doorknippen van een lintje, want zo hoort dat bij openingen, is het dringen voor een selfie met Van Veen, die maar even kan blijven. De Soester was speciaal gevraagd voor de opening omdat Amerpoort met deze locatie nog meer midden in de samenleving wil zijn. Zodat alle Soesters makkelijk even binnen kunnen lopen, ook bekende inwoners dus.

INTERACTIE ,,We willen niet dat onze cliënten met z'n allen op één grote locatie zitten met een hoog hek eromheen, maar juist midden in de maatschappij zijn en deel kunnen nemen aan die maatschappij", zegt Eva-Maria den Balvert van Amerpoort. ,,Hier bij Keramiek & Cadeau is er niet alleen een atelier, maar ook een winkeltje waar mensen cadeauartikelen kunnen kopen die door de groep zijn gemaakt. Dan is er ook weer die interactie. Daar leren ze bijvoorbeeld van hoe je klanten begroet."

Tijdens de opening zijn er veel cliënten met hun familie. Ze vertellen wat ze allemaal doen en geven een rondleiding door het pand. ,,Kijk, dit is mijn plekkie hier!", laat een van de cliënten trots zien. Ze voelt zich er duidelijk al echt thuis. ,,Daarom hebben we ook nu pas de opening", zegt Den Balvert. ,,Zo heeft iedereen kunnen wennen en de verbouwing is klaar. Ze hebben al meer een routine en kunnen daarover vertellen." De een vindt klei uitrollen bijvoorbeeld superleuk, de ander haalt meer plezier uit het beschilderen van de keramieken theetipjes en serveerschalen. Zo heeft ieder zijn eigen taak. ,,Dat is de kunst, uitzoeken wat past bij ieders interesses en mogelijkheden."

Naast de cliënten van Keramiek & Cadeau is er aan de Nieuweweg ook plek voor dagbestedingsgroep Flink, een groep mensen die veel rust en structuur nodig hebben en onder andere inpakwerk doen. Ook doen ze boodschappen en halen glas en papier op in de wijk. Verder kunnen de cliënten die een deel van de week klusjes doen in en om boerderij Het Gagelgat op de locatie terecht voor sport en ontspanning en het meehelpen bij andere activiteiten.

De drie groepen zaten voorheen in Het Leemveld, een dagactiviteitencentrum aan de Laanstraat. Nu zitten ze wat meer 'in de loop', vlakbij winkelcentrum Soest-Zuid. Volgens de wens van Amerpoort dus meer midden in de maatschappij. Twee weken geleden openden Amerpoort en zorgorganisatie Lyvore om die reden ook al KlusPlus: mensen met een verstandelijke beperking doen klussen in en om het Lyvore-restaurant Dalzicht.