• Emil Los, voorzitter van Stichting Cabrio: ,,Met Klein Cabrio geven wij ook jong en lokaal talent een podium -

    Stichting Cabrio

'Unieke sfeer van Cabrio bewaren'

SOEST Emil Los loopt langs de tribunes van Cabrio. De voorzitter van de stichting die het openluchttheater exploiteert kijkt tevreden om zich heen: ,,Tachtig jaar historie op deze plek in het bos van de Soester Duinen. Wanneer je de foto's uit 1938 bekijkt is er niet veel veranderd."

Peter Beijer

,,Wij willen een theater blijven waar wij een podium kunnen bieden, niet alleen voor bekende artiesten, maar ook voor jong en lokaal talent, 'kleine' artiesten en singer-songwriters. Dit is een plek van ontmoeten."

NIEUW LEVEN Emil Los weet veel van de roemruchte geschiedenis van het theater. Bijvoorbeeld dat dankzij Berna Kousemaker in 1994 het theater weer nieuw leven werd ingeblazen. ,,Het scheelde weinig of Cabrio was in de jaren tachtig een prooi geworden van de toen geldende saneringsdrang. Dat heeft onder meer het Soester Natuurbad de kop gekost. Vanaf 1994 heeft Cabrio een mooie ontwikkeling doorgemaakt."

UNIEKE SFEER Los wandelt door het bos en wijst op het houten gebouw van Scandinavische snit dat tijdens voorstellingen dienst doet als uitgiftepunt voor de horeca. ,,Hiermee kunnen wij service bieden aan de bezoekers, waarbij de sfeer van een laagdrempelig theater in het bos behouden blijft."

,,Die unieke sfeer is belangrijk. Natuurlijk kunnen wij hier kuipstoeltjes plaatsen in plaats van deze houten tribunes en VIP-arrangementen aanbieden die waarschijnlijk geld in het laatje brengen. Wij willen de unieke omstandigheden van dit theater bewaren. Dit is een plek van ontmoeting. Je komt je buurman tegen en je zit dicht bij het optreden. Dat tachtigjarig concept is niet aan slijtage onderhevig en slaat aan bij zowel de bezoekers als bij de artiesten. Van De Dijk tot Edwin Evers, allemaal willen ze terugkomen naar ons openluchttheater."

KLEIN CABRIO Het zijn niet alleen de toppers die het letterlijk lage podium beklimmen. Ook regionaal talent krijgt een kans bij Cabrio. Dat is ook de doelstelling van het theater vertelt Los: ,,Met Klein Cabrio geven wij jong en lokaal talent een podium. Cabrio is meer dan alleen het grote theater met bijna duizend plaatsen. Hier in het bos creëren wij diverse kleine podia waar in een intieme sfeer voorstellingen gegeven worden. Een zaterdagmiddagfestival met 'kleine' artiesten en singer-songwriters. Op zaterdag 22 september willen wij dat realiseren met Klein Cabrio, waarbij jonge talenten een podium krijgen. In de toekomst willen wij meer van dit soort evenementen gaan houden."

DE SPEELDOOS Cabrio is sinds 1994 gegroeid tot een volwaardig theater met gemiddeld twaalf tot veertien voorstellingen per seizoen. Met De Speeldoos uit Baarn wordt samengewerkt. ,,Samenwerking is onder meer op het gebied van marketing. De Speeldoos heeft de doelgroep in Baarn en wij die in Soest, dat is een mooie overlap. Daarnaast zitten wij elkaar niet in de weg omdat De Speeldoos in de winter open is en wij in de zomer open zijn. Wij breiden deze samenwerking hopelijk uit op andere vlakken."

VRIENDEN Stichting Cabrio is een vrijwilligersorganisatie. Alle werkzaamheden voor het theater worden door onbetaalde medewerkers verricht. Een brede achterban, de Vrienden van Cabrio, die het theater steunt is belangrijk. Een vriend van Cabrio betaalt vijftig euro contributie per jaar en heeft de mogelijkheid om kaartjes met korting te kopen. Los: ,,Voor ons zijn de vrienden niet alleen belangrijk vanwege hun financiële steun. Ook ideeën over de programmakeuze nemen wij serieus. Zij zorgen voor draagvlak."

Meer informatie op www.openluchttheatersoest.nl.