Tweede Café Doodgewoon op 22 mei

SOEST ,,Volgens mij ben ik de meest laagdrempelige dokter van het ziekenhuis", zegt Joyce van Dodewaard, internist-oncoloog in het Meander Medisch Centrum. ,,Mensen kunnen alles bij me kwijt. Toch willen ze oncologische zaken ook vaak met hun huisarts bespreken."

Astrid van den Hoek

Reden voor Van Dodewaard om over de samenwerking tussen medisch specialisten en huisartsen in gesprek te gaan tijdens Café Doodgewoon op woensdag 22 mei.

SNEEUWVAL De werkgroep Palliatieve Zorg van Elzis (eerstelijns zorgverleners in Soest) had deze tweede editie van Café Doodgewoon voor mensen in hun laatste levensfase, mantelzorgers, familie en vrijwilligers gepland op 22 januari. Toen gooide hevige sneeuwval echter roet in het eten. Op 22 mei is de herkansing, vanuit de werkgroep wederom georganiseerd door Soester huisarts Leo Weusten, voormalig huisarts Rudi von Bartheld en met internist-oncoloog Van Dodewaard als gast.

BAND De drie vinden het belangrijk om de wisselwerking tussen specialist en huisarts goed vorm te geven, juist vanwege die laatste fase. ,,Dan is de patiënt toch altijd weer aangewezen op de zorg van de huisarts", zegt Weusten. ,,Het is dan prettig als die niet als vreemde binnenstapt, maar als er al een beetje een band is en de huisarts op de hoogte is van hoe het tijdens het behandeltraject is gegaan."

GEPINGPONG Dat de rol van arts en specialist steeds wisselt, betekent niet dat de aandacht verslapt. Van Dodewaard: ,,Tijdens Café Doodgewoon laten we een voorbeeldcasus zien om dat 'gepingpong' helder te maken. Er is één hoofdbehandelaar op een moment. Maar als ik de zorg heb overgedragen aan de huisarts, blijf ik bereikbaar voor vragen."

Von Bartheld: ,,Andersom geldt dat ook. Als iemand onder behandeling is van een specialist, is de huisarts ook niet 'weg'. Die patiënt kan ook nog iets anders krijgen, een botbreuk of zo. Daar kan een specialist niets mee en dan komt de huisarts weer actiever in beeld."
De tweede bijeenkomst van Café Doodgewoon vindt plaats op woensdag 22 mei om 15.30 uur bij het zorgplein, Dalplein 61 in Soest. Aanmelden via info@elzis.nl wordt op prijs gesteld.