• Martin Huizenga

Tjerk Reijinga: 'Dit is geen zetelroof'

SOEST Op zijn elfde flyerde hij al voor de net opgerichte D'66 (toen nog met apostrof). De laatste vijf jaar zette hij zich politiek actief in voor D66 én de gemeente, waarvan de laatste vier jaar als raadslid. De lokale afdeling kiest nu voor vers bloed, de 62 jarige Tjerk Reijinga is op een (onverkiesbare) achtste plaats van de kieslijst gezet.

Maar Reijinga heeft geen zin om thuis op zolder zijn idealen in stoffige dozen op te bergen. Hij kan, wil en moet nog zoveel voor de Soester samenleving doen, vindt hij. ,,Dan blijft er maar één weg over: voor jezelf beginnen en niet op de achtergrond iets proberen." Als Lijst Reijinga zat hij donderdag op een andere plek in de raadzaal, vier stoelen verwijderd van zijn voormalige fractie; vlak bij de in- of uitgang, dat zal op 21 maart blijken.

HOGER PLAN Volgens Reijinga heeft de plaatselijke D66 nooit hoeven te stemmen onder druk van het landelijk bestuur. Evenmin is hem, zegt hij, hij de afgelopen vier jaar fractie- of coalitiediscipline opgelegd als er moest worden gestemd. Hij onderschrijft het D66-beleid, maar gaat nu toch met een eigen/andere partij verder. Hij wil Soest naar een hoger plan tillen door zijn idealen te verwezenlijken. Hij heeft zijn oor te luisteren gelegd bij de bevolking de afgelopen jaren en weet wat Soest en Soesterberg willen. Dan kun je hem niet afschrijven, vindt Reijinga.

PROGRAMMA Over wat er in zijn partijprogramma komt te staan, wil hij niet meer kwijt dan dat het zal aanslaan bij de inwoners. Hij wil niet andere partijen in de kaart spelen. ,,Dan gaan ze daar op reageren", houdt hij een slag om de arm. Hij moet het nog schrijven en zal toch ook moeten overleggen en afstemmen met partijgenoten naar wie hij op zoek is. Daarvoor heeft hij tot begin februari de tijd, dan moeten de definitieve kieslijsten bij de gemeente zijn ingediend.

AFSPLITSING Lijst Reijinga is nu de twaalfde partij in de gemeenteraad. Evenals LAS, DSN en Burgerbelangen vormt Reijinga een eenmansfractie die tussen verkiezingen door is begonnen na een afsplitsing uit een bestaande partij. De versplintering van het politieke landschap is verder toegenomen. ,,Dat wordt altijd zo groot gemaakt, maar de realiteit is nuchterder. Mensen stemmen steeds vaker voor een lokale partij, omdat die precies weet wat er in de samenleving speelt en nooit onder druk van een landelijk bestuur staat. Je kunt dan altijd vrijer kiezen. Ook als je 29 partijen zou hebben, kun je besturen. Er zal altijd overleg zijn en je kunt altijd voor of tegen iets stemmen. Ik heb hier enkele dagen goed over nagedacht, ook een nacht wakker van gelegen. Mijn gevoel was er goed bij, toen heb ik besloten dit te gaan doen. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar mijn gevoel zegt dat ik straks weer in de raad kom. Er is nog veel te doen voor Soest en Soesterberg."

JONGE HONDEN Tot en met vandaag konden nieuwe partijen zich registreren. Bij de deadline van deze krant was het nog niet zeker, maar naar verluidt zal zich nog een nieuwe partij aandienen voor de verkiezingen: de Jonge Honden.