• Eempers

Tineke uit Soest helpt jonge vrouwen in Malawi

SOEST Toen Tineke Campschreur uit Soest begin 2017 in de Soester Courant de column van Annette van Dijk las over de problemen van jonge vrouwen in Malawi om naar de middelbare school te kunnen, zocht ze direct contact met haar. Tineke wilde een bijdrage leveren aan het project Afripads, de organisatie die herbruikbaar maandverband distribueert in Afrikaanse landen.

Haar aanbod was zeer welkom en dus vertrok Tineke naar Malawi in het zuidoosten van Afrika. Ze maakte daar kennis met het uit Malawiërs bestaande medewerkersteam van Afripads, waarvan Annette
van Dijk aansturend manager is. Het team geeft voorlichting en trainingen op onder meer middelbare scholen en aan meisjesclubs.

AFRIPADS Omdat het elke dag vaak uren kost om naar school te lopen, stoppen veel jongeren, vooral meisjes, met hun middelbare schoolopleiding. Beperkte en onvolledig informatie over menstruatie, de vruchtbare periode en over seksualiteit hebben tot gevolg dat meisjes al jong zwanger raken en infecties oplopen door onwetendheid over het belang van hygiëne tijdens de ongesteldheid. Organisaties als Afripads zorgen voor meer bekendheid hierover en verspreiden maandverband onder gemeenschappen en op scholen.

ZOMBA Standplaats voor het vrijwilligerswerk van Tineke was de stad Zomba. ,,Mijn eerste werkdag begon met het ophalen van een ziek kindje, zo'n anderhalf uur lopen van Zomba. Hij bleek malaria te hebben en kreeg gelukkig op tijd medicijnen." Ze werkte mee aan het herstellen, verstevigen en vernieuwen van het trainingsmateriaal. ,,Dit heeft veel te verduren door het vervoer en doordat het vaak buiten wordt gebruikt." Op plantages geven medewerkers uitleg aan de managers over het maandverband, dat een uitkomst kan zijn voor de werkneemsters zodat zij werk en inkomen kunnen behouden.

VOORLICHTING Zowel in het huis van de chief als op middelbare scholen wordt voorlichting gegeven. De meisjes volgen met hun baby's en peuters vol interesse de toepassing van Afripads, waarvan er zo'n 1.200 worden uitgedeeld. ,,Iedereen was blij verrast met de training. De verlegen meisjes gingen helemaal uit hun dak toen de mannelijke trainer over zijn lange broek een damesonderbroek aantrok en voordeed hoe daar een Afripad in moet." De meisjes wordt uitgelegd dat ze door het gebruik van het maandverband niet langer van school hoeven weg te blijven als ze ongesteld zijn.

VISUELE BEPERKING Annette van Dijk, al ruim vier jaar werkzaam in Malawi, heeft dagelijks te kampen met de moeizame communicatie, de trage besluitvorming, afspraken die niet nagekomen worden en bestellingen die niet geleverd worden omdat er geen geld is. Het geld dat Tineke gedoneerd kreeg, werd aan een project besteed voor vrouwen met een visuele beperking. De begeleiders kregen training over het gebruik van de Afripads zodat zij die vervolgens kunnen doorgeven aan de blinde en slechtziende vrouwen die zij begeleiden.

Na zes weken in Malawi zet Tineke Campschreur zich in voor financiële ondersteuning van het project. Bijdragen kan door een e-mail te sturen naar annette@afripds.com of een bedrag over te
maken naar J. van Dijk-Hofland NL 41INGB0009143375 o.v.v. Afripads Malawi.