• Tientallen huiskamers in Soest veranderen zondagmiddag in theater- en concertzaaltjes.

    Archieffoto Maarten J. Eykman

Theaterfestival in meer dan veertig huiskamers

SOEST Theater in de knusse, huiselijke sfeer. Dat is troef tijdens Gluren bij de buren dat op zondag 10 februari weer schaamteloos mag. In Soest zijn er die dag op ruim veertig locaties meer dan 120 optredens.

Johan van Beek

Verspreid door alle wijken van Soest veranderen woonkamers in kleine, intieme theaterzalen, in mini-opera's en in huiselijke concertzalen. Gluren bij de buren is een palet van theatervormen, met muziek als hoofdrolspeler en een scala van van mixen als tegenspelers en figuranten.

CABARET Liefhebbers van cabaret kunnen zich vermaken op bijvoorbeeld de Thorbeckestraat 60. Daar gaat het denkbeeldige doek op voor Timo Septer, de in Soest opgegroeide cabaretier die al veel prijzen in de wacht sleepte met zijn humor en performance. 'Geen tijd om dood te gaan', heet de show van Bert Wagenaar van Kreveld die met scherpe liedjes vol filosofie en levenslust te zien en te horen is aan de Prins Bernhardlaan 19.

THEATER Theater is er zondag in Soest ook in verschillende stijlen. Theatersport 'Retourtje vooruit' is de garantie voor improviseren met ideeën uit het publiek. Wie een idee heeft, kan aanbellen op de Neerweg 7a. Improvisatie speelt ook een grote rol bij Skelectief. Deze muziekgroep vindt haar inspiratie uit de plek (in dit geval de Grote Melmweg 8) en het publiek (misschien u wel).

MUZIEK De boventoon van Gluren bij de buren wordt gevoerd door muziek. Nederlandstalig, eigen tekst en muziek meerstemmige zang en wisselende instrumenten. Het is de omschrijving die Vrienden Van Straks meegeven voor muziek die te horen zal zijn aan Laanstraat 58. Net als onder anderen SHE aan de Acacialaan, Helena aan de Kerkstraat 51, Triad aan het Luytenaarpad 49 en Noteline aan de Nachtegaalweg 58.

DRIEMAAL Aan de Steenhoffstraat 60a klinken zondag Ierse ballads van Celtic Triangle. Soester Taco Snippen doet het met fijne klassieke en lichte popmuziek met een interessant verhaal en een vleugje humor aan de Krekel 26. Bijna iedereen geeft drie optredens. Het complete programma is te zien op www.glurenbijdeburen.nl.