• Eric Goossens

Theater van 87 zeecontainers op vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG De vliegtuigen zijn al weggesleept en binnenkort strijken er 87 zeecontainers en 144.000 kilo zand neer. Op de voormalige vliegbasis Soesterberg, pal naast het Nationaal Militair Museum, begint een team van acht Utrechtse studenten binnenkort aan de bouw van een enorm theater. Vanaf 30 juni zal daar de opera Thijl op het toneel gebracht worden.

De grote operatie gaat op maandag 11 juni van start. Twee dagen lang rijden vrachtwagens af en aan om maar liefst 87 zeecontainers af te leveren, die samen een groot theater zullen vormen onder de luifel van het Nationaal Militair Museum. Om de stapels containers te verzwaren is 120 ton zand nodig. De aanvoer daarvan is een enorme klus op zich. Aan het team van Thijl de taak om binnen elf dagen het hele theater uit de grond te stampen.

ZEECONTAINERS „Met alleen zeecontainers hebben we nog geen theater." vertelt Anne Nelissen, een van de studenten die verantwoordelijk is voor de bouw. „De hal van containers moet voorzien worden van een podium, 160 theaterlampen, 250 vierkante meter decor en een tribune met plaats voor 750 man publiek."

DECOR Voor de zandsculpturen, die onderdeel zijn van het decor, moet nog eens 12.500 kilo zand handmatig op het podium worden geschept. Om deze enorme klus op tijd af te hebben slaan ruim 120 vrijwilligers en een team van professionals de handen ineen. Op 21 juni moet het theater helemaal af zijn; dan starten de repetities van het operaspektakel dat op 30 juni in première zal gaan.

THIJL Tussen 30 juni en 17 juli zullen 85 jonge orkestmusici, een groot koor en acht topsolisten de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op het toneel brengen; de opera Thijl van Jan van Gilse. De opera vertelt het verhaal van volksheld Thijl Uilenspiegel, die met zijn moed, humor en muziek ten strijde trekt tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Voorafgaand aan de voorstelling kan het publiek een bezoek brengen aan het Nationaal Militair Museum en aan het festival met muziek en sprekers.

STUDENTEN De organisatie van het project is in handen van acht studenten uit het Utrechtsch Studenten Concert. Het orkest bestaat 195 jaar en dat wordt gevierd. Traditiegetrouw wordt dat gedaan met een grootschalige operaproductie op professioneel niveau. 

INZET De musici uit het Utrechtsch Studenten Concert bouwen zelf fanatiek mee aan het theater waarin ze gaan spelen. Ook op allerlei andere manieren helpen ze mee om Thijl 2018 te realiseren: zo ontcijferden ze bijvoorbeeld de handgeschreven bladmuziek, hielpen met het maken van alle 135 kostuums en ze zullen uiteindelijk ook klaar staan om het festival in goede banen te leiden. „Iedereen zet zijn schouders eronder om dit waanzinnige project tot een groot succes te maken," vertelt Jaap van Hellenberg Hubar, de voorzitter van het project. „Maar de inzet waarmee hier gewerkt wordt, is nog maar een kleine afspiegeling van de passie waarmee we straks Thijl op het toneel gaan brengen."