• Henriette van Breukelen

Terug na 15 jaar ontwikkelingswerk

SOEST Vijftien jaar geleden vertrokken Raymond en Diana Brandes naar het buitenland. Het echtpaar werkte en woonde in landen als Litouwen, Kameroen, Nepal, Thailand en Kenia. Na al die jaren keren de geboren Soesters terug naar het thuisfront. ,,We kijken uit naar het moment dat we weer in de Soester Duinen en het Pijnenburgbos kunnen rennen."

Peter Beijer

Bij terugkomst zit er 15 jaar ontwikkelingswerk in het buitenland op. De wereldreizigers waren actief voor nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties en voor de Verenigde Naties in landen op verschillende continenten. Diana is tussendoor in Ethiopië als diplomaat werkzaam geweest.

BOB GELDOF De drijfveer van Raymond Brandes om ontwikkelingswerker te worden dateert uit 1985. Het Live Aid-concert in dat jaar inspireerde de toen 16-jarige Brandes. ,,Dat concert werd georganiseerd om geld in te zamelen om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. Ik was gegrepen door de passie van organisator Bob Geldof."

Diana Brandes herinnert zich het moment van het eerste langdurig buitenlands verblijf. ,,Wij gingen in oktober 2000 voor zes maanden naar Litouwen. Daar gaven wij advies bij een regionale MKB-vereniging. Na het verblijf in Litouwen was het voor ons duidelijk dat wij verder wilden in ontwikkelingswerk."

ADVIEZEN In 2015 richtten Raymond en Diana Development Connect op. Het adviesbureau in duurzame ontwikkeling verstrekt adviezen en verleent consultancydiensten in wereldwijde duurzame ontwikkelingssectoren. ,,Wij werken voor en met verschillende departementen van de Verenigde Naties en andere ontwikkelingsorganisaties. Daarbij adviseren en verlenen wij diensten op het gebied van gender- en klimaatsveranderingen, preventie van rampen en de herstelcapaciteit na rampen of andere calamiteiten. Het verlenen van strategische en technische ondersteuning en het beoordelen van bestaande regionale en nationale strategieën zijn onderdelen van ons takenpakket", legt Raymond uit.

De organisatie van Raymond en Diana zet zich onder meer in voor organisaties die strijden voor rechten van vrouwen en is hoofdauteur van een wereldwijd onderzoeksrapport. Gaat de terugkeer naar Nederland niet ten koste van het goede werk dat het stel verricht?

Raymond: ,,ik werk sinds februari bij SNV, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die advies geeft aan lokale organisaties in ontwikkelingslanden. Momenteel leid ik een programma waarin vrouwen uit Kenia en Vietnam deelnemen die hun eigen bedrijven opzetten in de agrarische sector. Deze werkzaamheden ga ik de komende drie jaar vanuit het hoofdkantoor in Den Haag verrichten. Dat gaf ons de kans om terug te keren naar Soest."

VOLDOENING Diana Brandes kijkt met voldoening terug op de tijd in het buitenland. ,,Via ons werk hebben we bijgedragen aan verbeterde omstandigheden voor het MKB in Litouwen, voor de Dalit in Nepal en pygmeeën in Kameroen. In Nepal heb ik gewerkt om de kwaliteit, productie en certificatie van Nepalese thee te verbeteren en wereldwijd te promoten. Raymond leidde vanuit Bangkok een regionaal programma dat geweld tegen vrouwen probeerde te voorkomen."

Raymond: ,,Het is tijd om terug te keren naar Nederland. Wij hebben onze familie en vrienden gemist. Wij verheugen ons erop om met hen meer tijd door te brengen."