• Politie.nl

Telefoonstoring verholpen: 112 is weer bereikbaar

SOEST (ANP) De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. De oorzaak is nog niet bekend. Helemaal stabiel is het systeem nog niet, daarom blijven de alternatieve nummers vooralsnog in gebruik.

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de grote storing bij telecombedrijf KPN waardoor het alarmnummer 112 in grote delen van het land urenlang niet bereikbaar was. Chris van Dam van regeringspartij CDA vindt het ,,redelijk onbegrijpelijk" dat het alarmnummer zo kwetsbaar is. Hij hoopt bij het Vragenuurtje dinsdagmiddag in de Tweede Kamer opheldering te krijgen, twitterde hij. ,,Want dit moet niet mogen."

Zijn VVD-collega Arne Weverling wil van het kabinet weten wat de oorzaak van de storing is en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. ,,Een storing bij hulpdiensten is levensgevaarlijk. Elk gemist telefoontje is potentieel levensbedreigend", stelde hij op Twitter.

,,Blijkbaar is er nog steeds geen goede back-up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan", aldus Attje Kuiken van oppositiepartij PvdA. Volgens haar beloofde toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zeven jaar geleden al na een grote storing met 112 ,,dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd?"