• Het quizteam dat Soest vertegenwoordigt op Koningsdag in Amersfoort.

    Gemeente Soest

Team Soest wil zaterdag een boodschap uitdragen

SOEST ,,Als we de regioquiz niet winnen, dan willen we na afloop op z'n minst het leukste team van de dag hebben", spreekt Rob Metz vol enthousiasme uit. De burgemeester van Soest heeft een gemengd team samengesteld en hoopt daarmee hoge ogen te gooien.

Jeroen van der Veer

Positief verrast was Metz toen hij hoorde dat het spelelement was toegevoegd aan Koningsdag 2019 en dat Soest daar een grote rol in kon betekenen. Er waren meerdere ideeën om de gemeenten te betrekken bij de heugelijke dag, maar echt bemoeien deed Soest zich er niet mee.

GOED STEL ,,Absoluut niet, zelfs", benadrukt Metz. ,,Amersfoort heeft de lead en wij zijn ondergeschikt. Wel was ik super enthousiast toen ik het uiteindelijke idee hoorde; je kan er alle kanten mee op."

Uiteindelijk werd het dus de quiz en moest er in Soest een team geformeerd worden. ,,Wij zijn gaan bellen naar personen van wie wij dachten dat die geschikte kandidaten zijn. Ik moet je eerlijk bekennen, een enkeling van hen kende ik niet persoonlijk. Maar ik heb ze nu allemaal ontmoet en ja... het is een goed stel zo samen."

BOODSCHAP Als geen ander geniet de burgervader van de regio en hij vindt het dan ook mooi dat heel Nederland straks ziet hoe gevarieerd de omliggende gemeenten van Amersfoort zijn. ,,Veel focus zal straks op Amersfoort liggen en dat is logisch. Alleen als je verder kijkt, zie je dat wij echt een schitterende regio hebben. Een regio die de moeite waard is om te bezoeken en elke keer opnieuw verrast. Een combinatie van historie en modern." Dit moet straks allemaal tijdens de quiz tot uiting komen en daarbij verwacht Metz veel van zijn team. Met teamcaptain Margo de Vries aan het roer wil Team Soest een gooi doen naar de eerste plaats. ,,Maar het moet ook vooral leuk zijn", wil Metz benadrukken. ,,Spel en amusement staan centraal en daarnaast hopen wij een boodschap uit te dragen. Welke? Dat zie je de 27ste."

IN ECHT NOG LEUKER Als geen ander weet Metz hoe het is om het koninklijk huis te ontvangen. Zo was de burgervader in 2009 wethouder in Apeldoorn toen de familie daar was voor Koninginnedag. Ondanks dat die dag zwart omrand is door een aanslag, wil Metz het vooral over de mooie dingen hebben: ,,Los van die verschrikkelijke gebeurtenis is het wel echt bijzonder om de familie te ontvangen. In de werkelijkheid is het nog leuker."

PLEZIER MAKEN In Soest zullen straks de negen deelnemers uitgezwaaid worden die koers zetten richting Amersfoort. Metz: ,,Aan de start van de kleedjesmarkt zullen duizenden mensen zijn. Het is daar altijd gigantisch druk en dat maakt Soest ook zo mooi.''

,,Iedereen is erg betrokken bij deze feestelijke dag en straks zullen daar enorm veel kleedjes liggen met enthousiaste mensen erbij. Er wordt rondom Koningsdag in mijn gemeente veel georganiseerd en dat brengt altijd veel mensen op de been." Als de fietsers naar Amersfoort vertrekken, laat Metz hen 'los'. Ze hebben verder geen instructies. Alhoewel, misschien eentje dan. De burgemeester wil dat zij vooral gaan genieten van de dag in de Keistad. ,,Verder moeten zij gewoon hun dingetje doen en plezier maken. Maar als ik ze zo inschat, komt dat wel goed."

HET TEAM Team Soest bestaat uit de volgende personen: teamcaptain Margo de Vries, Pim van Asch, Robert van Asch, Adem Baskaya, Esther de Bruin, Manon Caré, Rianne van Doorn, Harrie Herfst en Marijke Roest.