• Het Soester team in tweevoud. Frans Davelaar (boven vijfde van rechts): ,,Het gaat ons om de beleving en de uitdaging. -

    Roparun Team Soest

Team Soest rent de Roparun

SOEST Niet één maar twee Soester teams zijn vrijdagmiddag vertrokken naar Hamburg om daar een dag later te starten voor de Roparun. De estafetteloop van 565 kilometer heeft de Soesters het afgelopen weekend in vijftig uur tijd van de Duitse Hanzenstad naar de Nederlandse havenstad gebracht. De opbrengst van ruim 30.000 euro is bestemd voor het goede doel. Frans Davelaar is een van de lopers. ,,Tijdens de Roparun staat de tijd stil."

Peter Beijer

Twee teamleiders, acht lopers, vier fietsers, twee chauffeurs en een flink aantal mensen voor fysiotherapie, catering, bivak en verdere ondersteuning. Het Soester Roparunteam is als een klein bedrijf. Volgens Frans Davelaar is de expeditie naar Hamburg optimaal voorbereid. De Soester verheugt zich op het hardloopevenement. ,,De voorgaande jaren startten wij de Roparun vanuit Parijs. Dit jaar hebben wij voor Hamburg als vertrek gekozen. Waarom? Ach, we wilden een keer wat anders. Het gaat ons om de beleving, de uitdaging en dan is het leuk om voor de afwisseling een keer een ander decor te hebben."

DUBBEL Omdat er veel aanmeldingen binnenkwamen voor de Roparun 2019 werd gekozen om een dubbele afvaardiging uit Soest in te schrijven. Frans Davelaar vindt het geweldig, ook omdat het goede doel dan twee keer zo veel inkomsten uit Soest mag ontvangen. ,,De opbrengst komt ten goede aan mensen met kanker, met als doel hun leven te verlengen en de kwaliteit ervan zo goed mogelijk te laten zijn. De teller van ons team staat op ruim 30.000 euro. Het motto van de Roparun is ontroerend, dat komt wel even binnen, namelijk: Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven."

INTENSIEF De Soester sporters hebben een intensieve voorbereiding achter de rug. Davelaar: ,,Twee keer per week trainen en dat doen we dan een aantal maanden. Lex Drop van Lijf en Visie weet precies hoe hij ons moet voorbereiden op de sportieve prestatie die we moeten leveren. Hij heeft voor ingezet op intervaltrainingen. Dat is wel nodig ook. Je moet met elkaar 565 kilometer overbruggen binnen vijftig uur. Dan moet je wel een beetje basisconditie hebben. Vier lopers rennen en vier hebben op dat moment rust. Voor en achter de lopers fietst een begeleider. De start is op zaterdagochtend en onafgebroken zetten we met het team koers naar Rotterdam, waar we dan op maandag finishen."

PROCES Davelaar vindt het prachtig dat al die mensen zich sportief inzetten voor het goede doel. Vanuit het hele land doen er 323 teams mee die met elkaar rond de drie miljoen ophalen. ,,Het mooie van de Roparun is het volledige proces. Je leeft met je team maandenlang naar de grote dag toe. Tijdens de Roparun staat de tijd stil. Je kan en hoeft niks, je bent alleen maar bezig met de sportieve uitdaging. Geld heb je niet nodig, je bent onbereikbaar voor de buitenwereld. Dat zorgt voor mooie en emotionele gesprekken met je teamgenoten."

EMOTIONEEL Het mooiste moment is de finish in Rotterdam vertelt Davelaar. ,,Wanneer je vijftig uur gelopen hebt, weliswaar in estafettevorm, dan kom je natuurlijk helemaal kapot aan in Rotterdam. Emotioneel ben je dan al wat kwetsbaar. De route loopt langs het ziekenhuis waar kinderen met kanker ons aanmoedigen. Dan weet je precies waar je dit allemaal voor doet. Het is onmogelijk om het dan droog te houden. Het hele pakket, de emoties, de sportieve uitdaging, de kameraadschap. Dat is het mooie aan de Roparun. Daar verheug ik mij elk jaar op." De Soester ploeg Smurift Kappa doet ook mee aan de Roparun. Ook deze Soesters starten vanuit Hamburg.