• In Soest is een vuurwerkteam samengesteld dat optreedt tegen overtredingen.

    Politie

Te vroeg vuurwerk afsteken: 100 euro boete

SOEST Brandweer, politie en gemeente treffen extra (brand)veiligheidsmaatregelen om de jaarwisseling in een goede en veilige sfeer te laten verlopen. ,,Dat kunnen wij niet alleen, daar hebben we de hulp van de inwoners bij nodig", zegt een woordvoerster van de gemeente.

In Soest zijn dit jaar twee vuurwerkvrije zones aangewezen: rond de Plantage en de gymzaal aan de Smitsweg en rondom Zorgcentrum Molenschot. Burgemeester Rob Metz: ,,Door twee vuurwerkvrije zones aan te wijzen willen we overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zo veel mogelijk beperken voor mens en dier."

ILLEGAAL VUURWERK De grootste zorg van burgemeester Metz betreft illegaal vuurwerk. ,,Illegaal vuurwerk is onbetrouwbaar. Zeker bij grotere hoeveelheden. Als één onderdeel afgaat, gaat de rest ook af. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Dan heb je het gewoon over zware explosieven."

Om het signaal af te geven dat het bezit van illegaal vuurwerk en het illegaal afsteken niet getolereerd wordt, richt de politie zich de komende periode extra op illegaal vuurwerk door de inzet van een vuurwerkteam.

MELDEN Burgers die het vermoeden hebben dat ergens in de buurt een grotere hoeveelheid illegaal vuurwerk wordt opgeslagen, bijvoorbeeld omdat er ergens grote pakketten worden afgeleverd, worden verzocht dit te melden via het telefoonnummer van de politie: 0900-8844. Anoniem melden is mogelijk via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

VUURWERKVERKOOP Vuurwerk mag dit jaar alleen gekocht worden op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december bij de erkende vuurwerkwinkels. Op zondag 30 december mag er geen vuurwerk worden verkocht. Wie onder de 16 jaar is, moet bij de aanschaf van vuurwerk begeleid worden door een volwassene. Vuurwerk dat niet in een van deze winkels is gekocht, is altijd illegaal. Dat geldt voor al het vuurwerk dat in het buitenland gekocht wordt. Maar ook vuurwerk dat geen Nederlandse gebruiksaanwijzing heeft of vuurwerk dat op straat wordt verkocht, is illegaal vuurwerk en het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar.

AFSTEKEN Legaal vuurwerk mag (buiten de vuurwerkvrije zones) tijdens Oud en Nieuw op 31 december vanaf 18.00 uur tot 2.00 uur 's nachts op 1 januari 2018 worden afgestoken. Wie buiten deze periode vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van 100,00 euro.

VUURWERKAFVAL In het nieuwe jaar zijn er weer VVV-bonnen te winnen voor kinderen die vuurwerkafval inleveren bij De Schans. Inleveren kan van woensdag 2 tot en met zaterdag 5 januari bij De Schans en Seysterberg. In ruil voor een volle zak met vuurwerkafval geeft RMN een lootje weg. Op woensdag 9 januari vindt in het gemeentehuis de trekking plaats. Dan worden er 26 bonnen (van 75,00, 50,00 en 25,00 euro) verloot.

De Schans is doordeweeks geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.