• videostill/Endemolshine Nederland
  • videostill/Endemolshine Nederland

'Talent Project was geweldig om mee te maken'

SOEST Soester Nelis Joustra (17) heeft zich de afgelopen weken flink in het zweet gewerkt bij de muzikale talentenjacht The Talent Project op RTL4. In de finale vrijdagavond werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld. ,,Jammer dat het niet is gelukt, maar ik ben niet teleurgesteld in mezelf. Ik heb alles eruit gehaald. Het was superleuk, echt geweldig om mee te maken."

Astrid van den Hoek

In The Talent Project doen zangtalenten eerst een kleine auditie waarbij ze a capella een liedje zingen voor juryleden Caro Emerald, Chantal Janzen en Roel van Velzen. Als de jury die potentie ziet bij de eerste auditie, mogen de deelnemers door naar de Academy, waar allerlei professionals ze klaarstomen voor een muziekcarrière. Van stylingadvies tot tips over social media en van een stemcoach tot ondersteuning op mentaal vlak. Daarna volgt de grote auditie, waarbij de jury kijkt naar de progressie die ze hebben gemaakt en of ze op basis daarvan een plek verdienen in de halve finale. Nelis Joustra doorliep al die fases en stoomde door naar de finale.

,,Ik heb echt honderd dagen keihard getraind", zegt Joustra. ,,In de weekends, tijdens pauzes op school. Ik heb alles gegeven." Michael Jackson en Beyoncé zijn zijn idolen. Niet de minsten. ,,Het zingen en dansen tegelijk, net als zij allebei veel doen, dat was mijn uitdaging. De jury zei dat ze het nu niet aan mijn zang hoorden dat ik ook erbij danste, ik was niet buiten adem of zo. Dat is echt een groot compliment."

In de finale afgelopen vrijdagavond zong Joustra het nummer The Way van Ariana Grande. De reacties van de jury waren wisselend. ,,Dit was het liedje dat ik ook tijdens mijn auditie zong. Het is echt iets van de huidige generatie dat denk ik wel aanspreekt. Maar achteraf had ik liever een nummer gehad waar ik, net als de andere finalisten, meer mijn emoties in kon leggen en waar echt veel zang in zat. Nu was het meer een up-tempofeestje op het podium." Dat is ook niet verkeerd natuurlijk, beaamt Joustra, maar toch wel een ander genre. ,,Volgens de jury past Amerika beter bij zo'n combi van dansen en zingen, daar zou voor mij eerder een carrière liggen. Dat is tof om te horen natuurlijk en om echt internationaal artiest te worden is ook echt mijn droom. Hoewel, ik zie het niet zozeer als een droom, maar als mijn toekomst!"

Naast complimenten over zijn zang en 'moves' krijgt de jonge Soester ook veel complimenten over zijn 'looks'. ,,Ik heb al diverse aanbiedingen gehad van modellenbureaus. Best vleiend natuurlijk, maar mijn hart ligt echt bij muziek. De komende tijd ga ik al meteen aan het werk om zo snel mogelijk iets uit te brengen, voordat mensen The Talent Project alweer vergeten zijn." Want talentenjachten op televisie zijn er nog steeds te kust en te keur. Joustra: ,,Het verschil met andere talentenjachten is de intense begeleiding. Dit is een heel traject. Ik ben nu echt anders op het podium dan hiervoor, veel minder zenuwachtig ook. Een ander verschil is dat de jury bepaalt wie de winnaar is, niet het publiek. De jury kijkt kritisch naar of je techniek verbeterd is. Mensen thuis stemmen misschien meer op wie ze leuk en knap vinden. Maar aan de andere kant, dat is ook wel weer heel belangrijk: om echt een fanbase te hebben."

De jonge muzikant was voor zijn deelname al met muziek bezig op zijn YouTube-kanaal TheyLikeNeliss, waar hij vanuit zijn kamer thuis in Soest covers van bekende liedjes opnam. Zijn moeder, die ook gek is op zingen, zag de promo van het tv-programma voorbijkomen en vond dat hij zich op moest geven. En zo geschiedde. ,,Het was fantastisch. Het is heel intensief met elkaar, het voelde als één grote familie. Je maakt er nieuwe vrienden, ik kon het bijvoorbeeld heel goed vinden met Avanaysa, de uiteindelijke winnares."