• Melissa Hofland

't Vaarderhoogt al in kerstsferen

SOEST Jingle bells, jingle bells, jingle all the way, klinkt het terwijl lichtjes schitteren, de sneeuw op sommige plekken al rijkelijk lijkt neergedaald en een olijke kerstman op een berg cadeautjes de bezoeker toewuift. In Tuincentrum 't Vaarderhoogt staat veel in het teken van de voorbereidingen van de Warme, Witte, Winter Weken.

Melissa Hofland

Op zaterdag 18 november begint het vijf weken durende festijn dat jaarlijks bijna zo'n 100.000 bezoekers uit het hele land trekt. Medewerkers van het Soester tuinbedrijf leggen deze dagen de laatste hand aan wat als één van de topevenementen van het dorp wordt beschouwd. De kerstafdeling binnen is al helemaal klaar. Werkelijk alles dat iets met Kerst te maken heeft, is er te vinden. Van ballen en stallen en engelen in alle formaten en vormen tot hele winterdorpjes en -treinen en kunstbomen.

Buiten wordt ondertussen door medewerkers de kerststal afgetimmerd, straks bewoond door levende dieren. Een kilo spijkers gaat er doorheen. Het Anton Pieckdorp van waaruit ondernemers en kunstenaars ambachtelijk vervaardigde spullen verkopen, wordt opgetuigd, het smulplein opgezet en nog heel veel meer. De grote kerk centraal op het buitenterrein staat al. Medewerker Marina Chachavias en bedrijfsleider Arjen Lensink laten horen hoe de torenklok klinkt, die straks over het plein zal slaan. Bim. Bam, klinkt het nostalgisch.

JAARTAAK Ze vertellen dat het hard werken is deze weken. Lensink timmerde met onder meer steigerhout en andere natuurlijke materialen creatieve poorten en stellingen in elkaar voor de kerstafdeling binnen. Chachavias is verantwoordelijk voor de bevolking van de Anton Pieckhuisjes buiten. ,,Steeds weer andere winkeliers slijten hier om de drie á vier dagen hun waren. Een hele operatie met zo'n 26 huisjes."

Lensink en Chachavias hebben met hun 38 collega's een jaartaak aan de Warme, Witte, Winterweken, ondanks inmiddels een flink draaiboek en heel veel ervaring. ,,In januari, als we nog aan het opruimen zijn van de vorige editie, vertrekt het decoratieteam al naar Frankfurt om de kerstspullen in te kopen voor het einde van 't nieuwe jaar. In de zomer worden de huisjes door het team huizenbouwers gecheckt, gerepareerd en aangevuld. Eind september begint de opbouw. Eerst binnen", vat Lensink samen.

TENT Ooit begon Harm Heinen van 't Vaarderhoogt met een tent en wat kraampjes in één weekend vlak voor de kerst. Door het succes ervan en het plezier van het maken van een kerst-event, verrijst inmiddels al vijftien jaar een compleet winters dorp. Vandaag de dag inclusief houthakker in boshut, molen en kaarsenmakerij. Heinen (inmiddels 65) timmert en zaagt zelf niet meer, maar is nog altijd het creatieve brein. Alle dagen van de vijf winterse weken is er van alles te doen voor de jonge en oudere bezoeker. Koren uit Soest en omgeving luisteren het geheel met traditionele kerstliederen op, en echte winterse lekkernijen als poffers, snert, stamppotten, warme chocolade en glühwein maken de beleving compleet.

BELEVING ,,Dat is wat we willen bieden. Beleving", zegt Lensink. Hij kwam in '71 als 13-jarige bij 't Vaarderhoogt werken en groeide op met de Warme, Witte, Winterweken. ,,De weken zijn ook voor ons als medewerkers ieder jaar een hoogtepunt. Het is fantastisch als je het met elkaar weer voor elkaar hebt gebokst en die sprookjesachtige winterwereld hebt neergezet, en dan te zien dat alles werkt en de bezoekers genieten."

Toch kijken de meesten ook uit naar januari als alles weer kan worden opgeruimd. ,,Dan wordt weer plaats gemaakt voor planten, bloemen en bollen. Alles waarvoor we hier als medewerkers eigenlijk zijn komen werken. De lente vult letterlijk het tuincentrum. Heerlijk."

Zie ook: www.warmewittewinterweken.nl.