• Mevrouw Loes Klinkert is ontzettend blij met de hulp die ze krijgt van de 21-jarige Julie Vonk.

    Ronald Kersten

SWOS luidt de noodklok

SOEST Een wandelmaatje, iemand die helpt in de tuin, maaltijdbezorgers, chauffeurs of iemand om gewoon even gezellig mee te kletsen en een kopje thee te drinken. Vrijwilligers zijn hard nodig. De SWOS luidt de noodklok. Idelette Sleurink, directeur van de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS), trekt aan de bel. ,,Ouderen moeten van de overheid zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar familieleden en buren zijn vaak ook al erg druk. Hulp van vrijwilligers is dus zeker nodig!"

Astrid van den Hoek

Elke twee weken komt Julie Vonk (21) een paar uurtjes bij Loes Klinkert (76). Samen gaan ze naar diverse winkels en daarna gezellig ergens koffiedrinken met iets lekkers. ,,Een kleine moeite, die paar uurtjes, maar als ik zie hoe blij ik haar ermee maak…"

LIEVE MEID Loes Klinkert is slechtziend en dankzij Julie kan ze toch regelmatig op pad. Ook gaat ze één keer per week met de Seniorenbus van de SWOS naar een rummikubmiddag (Sociëteit 70+) in De Klarinet. ,,Ik kan mezelf goed vermaken, bijvoorbeeld met pianospelen of afspreken met een vriendin of mijn zus. Maar dankzij de Seniorenbus en Julie kom ik meer de deur uit. Mijn dochter en schoonzoon doen één keer per week de boodschappen en ik ga af en toe met hun gezin uit eten. Mijn dochter heeft me aangemeld bij de SWOS zodat ik er meer op uit kon en kon babbelen met leeftijdsgenoten. Ik zou het fijn vinden om nog een vrijwilliger te ontmoeten die met mij een dagje uit wil, uit eten, een terrasje pakken. De rummikub is in elk geval gezellig en ik ben ook blij met de bezoekjes van Julie. Ze is een hele lieve meid en ik vind het heel mooi dat ze dit doet. We kletsen veel, er is geen moment stilte! Ik vind het leuk om haar verhalen te horen over haar werk en over haar paard. Door al haar verhalen beleef ik zelf ook weer wat eigenlijk."

THUISWONEND Volgens Idelette Sleurink zijn er in Soest veel ouderen zoals Loes Klinkert, die wel wat hulp kunnen gebruiken. ,,Soest telt 2.500 tachtig-plussers. Een deel van hen woont al in Daelhoven, Molenschot en Mariënburg, maar dat zijn er denk ik nog geen duizend. De rest woont zelfstandig thuis en moet zien te dealen met teruglopende gezondheid. Ze moeten maar het geluk hebben dat hun kinderen in de buurt wonen en ook tijd hebben. Want dat is de zogenoemde 'sandwichgeneratie', die én voor hun kinderen moeten zorgen én voor hun ouders."

BRANDBRIEF De SWOS schreef een brandbrief over het tekort aan vrijwilligers. ,,De thuiszorg, buren en familieleden doen vaak hun best, maar er zijn echt vrijwilligers nodig om mensen te helpen." Het Meldpunt Rode Kruis in Soest hielp mensen met boodschappen en ritjes naar en van het ziekenhuis, maar is daarmee gestopt, vertelt Sleurink.

PROPVOL ,,Daardoor komen er nu meer hulpvragen bij ons terecht. Onze twee seniorenbussen zitten propvol. Daarom willen we één-op-één gaan rijden met mensen in hun eigen auto. We hebben eigenlijk zo'n twintig nieuwe chauffeurs nodig zodat we mogelijk een derde bus kunnen aanschaffen, ook voor de King Arthur Groep zijn chauffeurs nodig."

PLEZIER Er is behoefte aan veel meer vrijwilligers voor tal van taken. ,,We hebben zeker vijftien aanvragen voor wandelmaatjes liggen. Ook is er veel vraag naar huisbezoeken bij eenzame mensen en mensen met dementie en om mantelzorgers te ontlasten. We hopen dat door onze oproepen en doordat vrijwilligers aan anderen vertellen wat ze doen, mensen enthousiast worden en zich bij ons melden. We kijken naar wat iemand meebrengt en wat bij diegene past. Misschien ben je bijvoorbeeld helemaal geen 'mensen-mens', maar kan je wel heel goed roosters maken. Plezier is het belangrijkste. Je kunt dit alleen doen als je het met je hart doet, met aandacht. En wij hebben aandacht voor de vrijwilligers. Daarom zorgen we voor een groep om mee op te trekken, voor dementietrainingen, onkostenvergoeding en een kleine vrijwilligersvergoeding. Alle hulp is welkom, al is het maar één uur per week of één keer per maand."

KLEINE MOEITE, GROOT GELUK Vrijwilligster Julie ervaart veel voldoening van haar vrijwilligerswerk. ,,Veel ouderen willen graag alles zelf kunnen. Ik zie dat soms ook bij mevrouw Klinkert, die frustratie dat ze met sommige dingen hulp nodig heeft. Voor mij is het een kleine moeite, die voor groot geluk zorgt. Ze toont veel belangstelling voor mijn werk en paard. Ook vertelt ze over haar familie en over vroeger. Ik wilde graag mensen helpen en zag op Facebook vaak dingen voorbij komen over eenzame ouderen. Een vriendin van mij had zoiets gedaan als vrijwilligerswerk en dat leek mij ook mooi om te doen. Ik hoop dat mensen zien hoe nodig dit soort hulp is."

Meer informatie: tel. (035) 6023681.