• Soest examens nederlands Griftland college

    Ronald Kersten
  • Soest examens nederlands Griftland college

    Ronald Kersten
  • Soest examens nederlands Griftland college

    Ronald Kersten

Stress en steun bij leerlingen om eindexamens

SOEST De een blikt zenuwachtig naar het papier dat uitgereikt wordt, een ander is volkomen ontspannen. Het geritsel van het uitdelen van de examens is, op een kuchje na, het enige geluid dat hoorbaar is. De docent ziet dat het half twee is en geeft het verlossende bericht: ,,Je mag nu beginnen, ik wens iedereen veel succes."

Peter Beijer

In klas- en gymlokalen was dit maandag het beeld bij de start van de eindexamens. Het Griftland College heeft dit jaar 302 kandidaten die opgaan voor hun mavo-, havo-, of vwo-diploma.

BETER REKENWERK De examentijd is een periode van spanning, stress maar ook van kameraadschap. In de hal van het Griftland College bespreken vier leerlingen het examen natuurkunde dat zij zojuist hebben afgelegd. Kevin Roest (17) is niet helemaal zeker van zijn zaak. ,,Ik vraag mij af of ik de 3,6 gehaald heb die ik nodig heb. Dan kom ik op een 4 voor natuurkunde. Als ik dat haal dan heb ik genoeg punten verzameld om te slagen. Ha, ha, ja ik ben met rekenen beter dan met natuurkunde. Na de examens ga ik met een stel vrienden op vakantie. Daar verheug ik mij op."

STRESS Rumeysa Canöz (16) vond het examen natuurkunde lastig. Maar de periode voor het examen was voor haar veel stressvoller. ,,Sommige mensen zijn zo aan het stressen voor het examen, daar werd ik echt zenuwachtig van. In de groepsapp met leerlingen kwamen allerlei berichten wat je wel en niet moet doen. Ik ben uit de app gestapt, daar werd ik rustig van en zo kon ik mij beter op het studeren richten."

Hero Warmerdam (17) bevestigt de reactie van zijn klasgenoot. ,,Iedereen maakt elkaar gek met 'heb je dit geleerd, heb je dat geleerd?' Ik vond het examen wel te doen. Het is een kwestie van veel formules toepassen en je inzicht gebruiken."

MENTALE STEUN Stan van Ginkel (16) heeft deze dag geen examen gedaan. Hij is pas de volgende morgen aan de beurt als het examen Engels op het programma staat. ,,Ik ben naar school gegaan om te leren. Hier is het rustig en kan ik mij goed concentreren. Thuis heb ik te veel afleiding. Ik ben ook hier om mentale steun aan mijn vrienden te geven."

OUDERS De examenperiode is niet alleen spannend voor leerlingen van het Griftland College, ook voor docenten en ouders zijn de examendagen bijzonder. Woordvoerder Monica Korpelshoek: ,,Voor de surveillancediensten tijdens het examen doen wij een beroep op de ouders. Hiervoor zijn alle ouders aangeschreven. Wij zijn blij dat er maar liefst veertig ouders bereid zijn om te helpen. Waar ouders surveilleren, hoeven docenten niet aanwezig te zijn en dat scheelt lesuitval. Uiteraard hebben ouders geen dienst bij een examen van een van hun kinderen. We willen elke schijn van belangenverstrengeling vermijden. De hoofdsurveillant is overigens een docent."

INSTRUCTIE De surveillanten hebben een uitgebreide instructie gekregen van de school. Leerlingen die tijdens een examen naar het toilet gaan worden geëscorteerd. Mobieltjes in het examenlokaal zijn verboden en zelfs het horloge moet afgedaan worden. Korpelshoek: ,,Wij willen alles uitsluiten, dus ook eventuele fraude met smartwatches. Een mobiel moet je echt niet meenemen. Als zo'n ding in het examenlokaal onverhoopt afgaat ben je de sigaar en heb je direct een 1."

De 302 kandidaten van het Griftland College zijn onderverdeeld in 92 mavo-, 130 havo- en tachtig leerlingen voor het vwo. De examens gaan de komende twee weken door. De laatste examens zijn op maandag 28 mei.