Stemmen gezocht voor Carols

SOEST De Emmakerk brengt dit jaar op kerstavond a Festival of Lessons and Carols. Een 'ad hoc' koor van zangers uit Soest en omstreken zingt dan verschillende 'carols' en begeleidt de samenzang. Verder zullen gedachten en teksten de kerstavond verder invullen.

Het gaat er dit keer anders aan toe dan in eerdere jaren in de Emmakerk. Tot vorig jaar verzorgde dirigent Frank Kooiman samen met een project-koor op de zaterdagavond voor de kerst een avondvullend programma met 'carols.' Omdat Kooiman vanwege drukte verstek moet laten gaan, is dit jaar door de Emmakerk een andere weg gekozen. Gerrit van Vembde, de dirigent van de koorgroep Emmakerk, start dit nieuwe project dat dit jaar op kerstavond plaatsvindt.

Van Vembde: ,,Ik heb als organist drie keer samengewerkt met de oude dirigent. Ik vond 't een mooi project wat hij deed, met vaak wel zo'n tachtig zangers. Samen zorgden ze voor een gezellige en mooie avond. We willen die traditie niet zomaar opgeven, maar vullen het wel een beetje anders in. We maken er een 'Lessons and carols'-avond van. Volgens Engelse traditie, ooit in 1918 begonnen op kerstavond. Stel je voor, dat werd toen voor de eerste keer uitgevoerd in zo'n mooie, indrukwekkende, typisch Engelse kathedraal. Kerkgangers genoten van lezingen uit de bijbel, oftewel de 'lessons', afgewisseld met typische 'carols'. Dat gaan wij dit jaar ook doen. Bijbelteksten, gedichten, gedachten die passen bij kerstavond zullen worden afgewisseld met samenzang van traditionele kerstliederen, en echte Engelse carols opgevoerd door het 'project- koor."

Een organist, enkele violisten en fagottisten, een beroepstrompettist en een sopraan kleden de avond muzikaal in. ,,Iedereen die van zingen houdt, is welkom om mee te zingen in dit projectkoor. De repetitiemomenten zijn op zes donderdagavonden, 16, 23 en 30 november en 7, 14 en 21 december, van 20.00 tot 22.00 uur in de Emmakerk. We streven naar goede sfeer en kwaliteit. Zangers kunnen in hun eigen stemgroep meezingen, want er staan ook vierstemmige liederen op het programma. Het instuderen wordt ondersteund door via internet te beluisteren ingespeelde zangpartijen, zodat ook thuis flink kan worden geoefend."

Van Vembde heeft onwijs veel zin in het project voor de kerstavond. ,,Ik ben ontzettend benieuwd wat we met elkaar voor moois gaan neerzetten. Het zal een heerlijke kerstavond worden, een mooi begin van de feestdagen, in warme en open sfeer."

Aanmelden: vembde@xs4all.nl. Vermeld dan meteen het stembereik (sopraan, alt, tenor of bas). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De kerstnachtdienst in de Emmakerk aan de Regentesselaan 2b start om 22.00 uur. Overige informatie: www.emmakerk.nl.