• Astrid van den Hoek

Startsein voor Gemeentelijke Cultuurprijs 2019

SOEST Het nieuwe kunstwerk dat in de hal van het gemeentehuis komt te staan met de namen van de winnaars van de Cultuurprijs op de sokkel, is zo goed als af. Nu moeten de voordrachten voor de prijs nog komen. Die kunnen vanaf vandaag naar het Cultuurplatform Soest worden gestuurd.

Astrid van den Hoek

Alle inwoners van Soest en Soesterberg mogen tot 1 februari 2019 een persoon of organisatie voordragen voor de gemeentelijke Cultuurprijs 2019. ,,Het kan heel breed zijn", zegt Peter Schipper van het Cultuurplatform. ,,Van zang, literatuur en theater tot cultureel erfgoed. Het maakt niet uit of het op amateurniveau of professioneel is. Zolang de bijdrage van de persoon of organisatie maar duidelijk in het belang is van de Soester samenleving. Jeugdige rappers uit de wijk, vrijwilligers die zich om een monument bekommeren, iemand die een gedichtenbundel heeft gemaakt of een organisatie die zich inzet voor het behoud van historische elementen: het kan allemaal! We hopen op veel voordrachten."

METAMORFOSE De Cultuurprijs heeft een kleine metamorfose ondergaan, de editie van 2019 is de eerste In de nieuwe opzet. Dit jaar werd er geen Cultuurprijs uitgereikt, daarvoor was er het ene jaar een Cultuurprijs en het andere jaar een stimuleringsprijs. ,,Vanaf nu is het om het jaar, dat maakt het wat exclusiever."

De veranderingen waren onder andere nodig vanwege het imago van de prijs, geeft Schipper aan. ,,De voordrachten kwamen vaak uit dezelfde hoek. We wilden niet meer steeds in dezelfde vijver vissen, maar het echt heel breed trekken zodat het een prijs is van àlle inwoners. Daarom zeggen we er nadrukkelijk bij dat de culturele bijdrage ook op amateurniveau mag zijn en zitten er in de nominatiecommissie nu ook mensen van buiten de culturele kring, bijvoorbeeld uit het zakenleven."

De nominatiecommissie kijkt naar de motivatie bij de voordrachten en gaat in gesprek met degenen die voorgedragen worden. Daarna kiest de commissie vijf genomineerden. Een jury, die weer uit andere mensen bestaat, kiest vervolgens daaruit een winnaar. Die wordt op 10 april bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond in Idea.

SYMBOOL Frank Linsewski won eerder de ontwerpwedstrijd voor het Cultuurprijs-kunstwerk en is inmiddels druk bezig met het vervaardigen van een sculptuur die in het gemeentehuis komt te staan. Op de sokkel komen de namen van de winnaars van de Cultuurprijs. De winnaars krijgen, naast een bedrag van € 2.000, een unieke replica van het kunstwerk mee naar huis.

,,Hij is nog niet helemaal klaar, maar wel bijna", laat Linsewski aan Schipper zien. ,,Dit is albast, dat vergt heel veel schrapen, schaven, polijsten enzovoorts. Maar dan wordt het zo mooi en glad. Bijna doorzichtig ook. Dus het moet op een plek komen te staan waar er veel licht op valt." Zo'n 120 uur heeft Linsewski er al wel in zitten. Maar dan is het ook wel zoals hij voor ogen had. ,,Een kruising tussen vleugels en een krans. Een krans is een symbool voor overwinning en die vleugels staan voor, tja, voor van alles eigenlijk. Het is voor wie de cultuur in Soest vleugels geeft."

ATTENTIKAARTEN Inwoners van de gemeente kunnen ieen persoon of een organisatie voordragen voor de Cultuurprijs 2019 via het contactformulier op www.cultuurprijssoest.nl, via een mail naar info@cultuurprijssoest.nl of via de attentiekaarten die onder andere bij Idea en het gemeentehuis liggen.