• Wethouder Erwin Jansma en Jan Eikema (Awareness) bij de start van de klankbordgroepen.

    Caspar Huurdeman

Start klankborden Soestdijk

BAARN ,,Wanneer koningin Juliana er niet meer is, kan het marechausseeterrein terug naar de natuur. Dan is geen bewaking meer nodig. Het staat zelfs zwart op wit in bestemmingsplannen."

Eugene Leenders

Ambtenaar Albert van 't Riet fronst zijn wenkbrauwen. Hij weet op het Baarnse gemeentehuis het meeste van Paleis Soestdijk. Het oude bestemmingsplan kent hij bijna uit zijn hoofd, daar staat het in ieder geval niet in.

Wethouder Erwin Jansma heeft er ook niet van gehoord. Wel dat, zo rond 2010, is geopperd om er een groot parkeerterrein van te maken. Het gaat de komende maanden allemaal minutieus worden uitgezocht. De leden van drie klankbordgroepen die zich vrijwillig hebben aangemeld, zullen antwoord krijgen op al hun vragen.

De start van het participatieproject is ook de start van de plannen Soestdijk 2.0. Het voornemen van wethouder Jansma om de raad een basisplan voor te schotelen, werd twee maanden geleden niet in behandeling genomen. Het idee om het plan op te delen in twee verschillende bestemmingsplannen ging ook de prullenbak in. Meer duidelijkheid, eerst de resultaten van de onderzoeken en dan één allesomvattend plan, is de nieuwe opdracht.

Jansma is er mee aan de slag gegaan. Met hulp van Awareness, een zwaargewicht in de advieswereld van participatietrajecten. Voor Soestdijk is de oprichter ingevlogen: Jan Eikema. Hij heeft net een klus gedaan rondom vliegveld Lelystad. Ja, het klopt dat hij voor de complexe klussen is, zegt hij. Hij verzorgde vorig jaar voor de eigenaar van Paleis Soestdijk informatiebijeenkomsten. Conflicteert dat niet, wilde een deel van de gemeenteraad weten en ook op de startavond wordt de vraag gesteld.

Eikema wil er niet te veel woorden aan vuil maken. Zo'n gerenommeerd bureau gaat toch niet rommelen met gegevens. Alles is transparant en hij wil op zijn daden worden beoordeeld. De leden van de klankbordgroep zijn onder de indruk van zijn presentatie en hij krijgt applaus,.

Eikema gaat geen advies schrijven. Dat kunnen de leden van de werkgroepen veel beter zelf doen. Hij heeft behoefte aan meedenkers. Iedereen moet zich wel aan de afspraken houden: deelnemers, gemeente en de MeyerBergman Erfgoed Groep. Er is een strak tijdschema. Niet zo strak dat al in november resultaten te verwachten zijn. Jammer voor de gemeenteraad, maar kwaliteit moet hier boven snelheid gaan. Voorafgaand aan de startbijeenkomst heeft Eikema tien keer gesproken met verschillende organisaties. Uiteindelijk leidde dat ertoe, dat verschillende milieu- en natuurorganisaties en de Parel van Baarn zijn afgehaakt. Eikema kan er niet mee zitten. We leven in een vrij land. Hij gaat verder met de elf organisaties die zich wel willen laten vertegenwoordigen en ruim veertig burgers. De discussie spitst zich gek genoeg niet toe op het paleis. De renovatie kan morgen beginnen. Aan de buitenkant mag nagenoeg niks worden veranderd. Er is nauwelijks een bestemmingsplanwijziging nodig. De discussie gaat vooral over de economische dragers: de woningen en het hotel, die nodig zijn om de tientallen miljoen euro's kostende renovatie te realiseren.

Eikema en Jansma zijn enthousiast over de startbijeenkomst. De sfeer was volgens hen positief kritisch en dat is precies wat ze voor ogen hebben.