• Eempers

'Spooksupermarkt' verdwijnt

SOESTERBERG Supermarktketen de Sperwer Groep (waartoe Plus behoort) heeft het huurcontract opgezegd voor het pand aan de Rademakerstraat. Daar is nu Supermarkt Soesterberg gevestigd. Voor de pandeigenaren Jörgen en Gisela Putman is nu de weg vrij om in gesprek te gaan met potentiële huurders.

Jan van Steendelaar

Er komt in ieder geval een nieuwe supermarkt in het pand van de huidige spook- of nepsupermarkt zoals de winkel in Soesterberg bekend staat. Toen in 2014 de Plus verhuisde van het pand dat ze sinds 1993 huurde, naar de huidige locatie, werd niet veel later op de oorspronkelijk plek Supermarkt Soesterberg geopend. De huurder had namelijk het recht het pand nog tot minimaal 1 november 2018 te huren.

BEPERKT Plus heeft dus sinds 2014 twee winkels waarvan Supermarkt Soesterberg volgens inwoners nep is. Het aanbod is gering, de openingstijden zijn beperkt en er komen nauwelijks klanten. Plus houdt het pand bezet om vestiging van een concurrent te voorkomen, zo menen velen. In een kort geding dat toenmalig eigenaar Wim Putman aanspande bepaalde de rechter echter dat Plus met een 'uitgeklede' supermarkt niet tegen de huurafspraken in ging.

POSITIEVE REACTIES Jörgen en Gisela Putman gaan nu op zoek naar een in hun ogen geschikte supermarkt voor het dorp. Hierbij wordt de aandacht gericht op discount-achtige formules. Het kenmerk daarvan is dat die producten systematisch voor een lagere prijs aanbiedt. ,,Toen bekend werd dat het huurcontract voor het oude Plus-pand is opgezegd, kregen we van de collega ondernemers veel leuke en positieve reacties", zegt Jörgen Putman. ,,We gaan nu in gesprek met potentiële huurders."

LEEGSTAND ,,Doordat de 'spooksupermarkt' bijna geen klanten trekt, krijgen de andere winkels in dit deel van de Rademakerstraat ook weinig publiek. Wij willen dat er door de nieuwe supermarkt weer leven in de brouwerij komt. Nu is de loop eruit. Ook daardoor is er leegstand ontstaan met als gevolg schade voor de ondernemers die er zitten en gezeten hebben. We zijn blij dat we nu plannen kunnen maken om de straat een boost te geven, zodat het weer zin heeft om hier te gaan winkelen en er gezelligheid en reuring ontstaan."

CONCURRENTIE Door het ontbreken van concurrentie hebben de inwoners van Soesterberg geen keus anders dan naar een buurgemeente te gaan. ,,Mensen die nu elders winkelen zou je liever in het dorp houden. Dat kan door een nieuwe supermarkt, die ook een aanvulling is voor het winkelaanbod. We zijn blij dat wij daaraan een bijdrage kunnen leveren", zegt Gisela Putman. ,,We kunnen nu met kandidaat huurders concrete gesprekken gaan voeren. Voorop staat dat de nieuwe supermarkt een aanvulling moet zijn voor de consument naast de huidige Plus. Dan heeft de consument weer een keus in het dorp.''

VOORSORTEREN Met de ontwikkeling van grote woningbouwplannen in het dorp gaat Soesterberg uitbreiden van 6.000 tot ruim 9.000 inwoners. ,,Nu heeft het voor ondernemers zin om zich hier te vestigen, we merken dat ondernemers nu wel willen 'voorsorteren' op de groei."