• grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten
 • grondstoffenrace

  Ronald Kersten

Spelenderwijs afval scheiden en recyclen

SOEST Voordat de kinderen van acht sportverenigingen aan de Grondstoffenrace beginnen houdt Daan de Vries van de stichting Natuur en Milieu een quiz. Op het kunstgrasveld van MHC Soest stelt hij verschillende vragen. Uiteindelijk blijft een aantal winnaars over die het juiste antwoord weten op de vraag 'hoe lang duurt het voordat kauwgom in de natuur is afgebroken?'.

Peter Beijer

Twintig jaar is het juiste antwoord en er klinkt gejuich. Gejuicht wordt er ongetwijfeld niet om de onverwacht lange periode die Moeder Natuur nodig heeft om een uitgespuugd stukje kauwgom te verteren. De sporters krijgen en passant mee dat kauwgom in Singapore vanwege de lange verteringstijd verboden is.

LANDELIJK BELEID Op 1 januari 2016 zijn Nederland Schoon en Natuur en Milieu gestart met een tweejarige pilot retourpremie- beloningssystematiek ter voorkoming van zwerfafval en het gescheiden inzamelen van kleine PET-flesjes en blikjes bij verenigingen in Nederland. De pilot stopt eind dit jaar. In december van dit jaar worden de resultaten van de pilot door Nederland Schoon en Natuur en Milieu aan de tweede kamer gepresenteerd. Soest is een van de 102 gemeenten die meedoet. In totaal doen er 680 organisaties en verenigingen mee. Daarvan komen er 25 uit Soest. Deze deelnemers krijgen een PMD-container. Daarmee houden ze hun omgeving schoon van zwerfafval.

CHIPSZAK Marcel Stukker van de gemeente Soest is organisator van de Grondstoffenrace. Hij glimlacht wanneer de kinderen zich afvragen hoe vaak papier gerecycled kan worden (zeven keer) en verwonderd reageren als zij vernemen dat een chipszak niet bij het plastic afval hoort.

,,Op deze wijze leren kinderen spelenderwijs hoe ze afval moeten scheiden. Bovendien maakt het ze bewust van het omgaan met afval. In de gezinnen thuis is het allemaal goed geregeld. Maar op school of op de vereniging is er nog te weinig besef van afvalscheiding. Vandaar dit evenement met de Grondstoffenrace."

AFVALEMMER In vier verschillende shifts sporten in totaal 175 kinderen. Met een hockeystick moet een groepje een bal in een afvalemmer mikken. Anderen verdedigen een fles water die de tegenpartij met een bal omver moet trappen. De sfeer is gezellig. Wethouder Marcel Adriani komt ook langs en spreekt de kinderen toe.

BEWUST Henk Dillingh, beleidsmedewerker afval van de gemeente: ,,Je kan niet vroeg genoeg beginnen om mensen bewust te maken van het risico van zwerfafval. De jeugd heeft de toekomst wat dat betreft. Of de afvalscheiding bij het gemeentehuis goed is geregeld? Dat is nog niet optimaal. Daar moet ook aan gewerkt worden!"

POSITIEF MHC Soest wint de grondstoffenrace aan de Bosstraat. De 25 Soester organisaties gaan door met het gescheiden inzamelen van afval op hun complex, beloven ze plechtig.

Langs de lijn wordt er positief gereageerd door een aantal koukleumende moeders. ,,Van ingezamelde PET-flessen kunnen zelfs fleece truien gemaakt worden. Met dit weer is dat geen overbodige luxe."