• Rachel van der Woude uit Soest (rechts) en Petra Sanders lopen over van enthousiasme vanwege de opera 'Thijl', straks in het NMM.

    Astrid van den Hoek

Spectaculaire festivalopera bij NMM

SOESTERBERG Wie een bezoek brengt aan het Nationaal Militair Museum moet straks niet raar opkijken als daar 87 zeecontainers onder de luifel staan. Om over de 144.000 kilo zand nog maar te zwijgen. Dit alles heeft te maken met de opbouw van een decor voor de groots aangepakte opera 'Thijl', naar het verhaal van Thijl Uilenspiegel en uitgevoerd door 85 muzikanten van het Utrechtsch Studenten Concert, acht topsolisten en een koor van 60 man.

Astrid van den Hoek

De opera Thijl is tussen 30 juni en 17 juli negen keer te zien op het terrein van de voormalige vliegbasis. De komende tijd zijn zo'n 120 vrijwilligers druk met de opbouw van het decor. Studente Geneeskunde Petra Sanders (21), tevens hobo-speler in het orkest, is één van de acht studenten die de organisatie op zich neemt. ,,Het Utrechtsch Studenten Concert (USC) bestaat dit jaar 195 jaar. We spelen elke vijf jaar een opera op een bijzondere locatie, dat is traditie."

BETROKKEN Rachel van der Woude (19), afkomstig uit Soest maar nu studente aan de academische lerarenopleiding in Utrecht, zit sinds september bij het USC. ,,Ik speel al lang dwarsfluit, onder andere bij de Bachschool, en heb al wel ervaring met optreden voor publiek. Maar dit is wel extra leuk om mee te maken, want je bent ook bij alles eromheen betrokken. Mooi om met zoveel verschillende mensen samen te werken, ook met de professionele zangers. Zo is het optreden groter dan het orkest alleen."

Twee jaar geleden werd begonnen met het uitdenken van de opera, decorontwerpers benaderen, kostuumontwerpers, solisten. En de grootste uitdaging: de bladmuziek. ,,Die was er eigenlijk niet", vertelt Sanders. ,,Althans, alleen handgeschreven op papier en dan niet eens voor alle instrumenten apart. Dat moest allemaal uitgewerkt en gedigitaliseerd worden. Een hele klus! De opera is al in geen 38 jaar in Nederland uitgevoerd omdat het zo groot is en ook omdat de bladmuziek dus kwijt was. Dat maakt het extra gaaf dat we dit nu doen. Het is een opera die het echt waard is om opgevoerd te worden."

SCHELMENSTREKEN De opera vertelt het verhaal van volksheld Tijl Uilenspiegel, die met zijn moed, humor en muziek ten strijde trekt tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De term 'schelmenstreken' zal bij velen wel een belletje doen rinkelen. Sanders: ,,Het is een soort Pietje Bell, maar dan volwassener. De versie van het verhaal van Charles de Coster is als basis genomen. Componist Jan van Gilse en tekstschrijver Hendrik Lindt hebben het uiteindelijke stuk gemaakt. Opera klinkt altijd heel ingewikkeld, maar het is heel gaaf en voor iedereen!"

DAGJE UIT De locatie is niet toevallig gekozen. Op dit moment is er in het Militair Museum een tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog. Een bezoek aan het museum is bij de toegangsprijs inbegrepen. ,,Het is eigenlijk een soort festival", vertelt Sanders. ,,Overdag kunnen mensen naar het museum. Tussen 16.00 en 19.30 uur zijn er sprekers over opera en de Tachtigjarige Oorlog en is er muziek. Daarna is de voorstelling. Zo is het echt een dagje uit in een heel ontspannen sfeer." Van der Woude: ,,Dat inwoners van Soest en Soesterberg gewoon zo vlakbij naar een bijzondere opera kunnen, in plaats van naar Amsterdam te moeten: dat is toch gaaf?!"

750 MENSEN Het gelegenheidstheater zal plaats bieden aan 750 mensen. Met het enthousiasme van alle betrokkenen moet dat wel lukken. ,,Dat we er plezier in hebben, gaan mensen er wel aan afzien", meent Sanders. ,,Als we n de orkestbak zitten en de mensen op het podium staan; daar doen we het voor!"

Meer informatie op www.thijl2018.nl.