• Jaap van den Broek

Soesters zetten schouders onder vernieuwing Koningsdag

SOEST Nieuw in Soest: Comité Koningsdag Soest. Negen inwoners, onder aanvoering van voorzitter René van Hal, zetten hun schouders onder een nieuwe opzet voor de viering van 's lands grootste verjaardagsfeest: dat van Koning Willem Alexander.

De opvolgers van het Oranje Comité dat vorig jaar onder druk van de gemeenteraad werd opgeheven, doen een oproep aan de bevolking om ideeën aan te dragen voor 27 april. Het is de bedoeling om een lijst van activiteiten samen te stellen dat voor iedereen iets leuks en interessant bevat. ,,We zetten ons in om een attractief programma op te zetten met ook nieuwe onderdelen", zegt Van Hal. Eén ding is zeker: de Oranje Vrijmarkt gaat volgend jaar gewoon door.

Hét Oranje feest van Nederland ontaardde anderhalf jaar geleden in Soest in een zwarte soap. Het leidde tot een felle ruzie tussen het Oranje Comité dat al decennialang het verjaardagsfeest van de vorst(in) organiseerde en de burgemeester. Van omkijken willen de mensen van het nieuwe Comité Koningsdag Soest niets horen.

,,We richten ons op onder meer op de programmering, het afstemmen van de verschillende initiatieven, het uitbrengen van een programmaboekje, advies inzake het verwerven van de noodzakelijke vergunningen, invullingen van de veiligheidsplannen, en verdeling van de beschikbare subsidie", zegt voorzitter René van Hal.

Inventariseren van (nieuwe) plannen is nu de eerste taak van het comité. ,,We vernemen graag welke plannen of wellicht pas ideeën er in Soest bestaan." Daarom worden bevolking en organisaties gevraagd ideeën aan te reiken. Dat kan tot 1 november per e-mail: ComiteKoningsdagSoest@gmail.com.

Daarna zal het comité het officiële programma in overleg met betrokkenen gaan samenstellen en bekijken hoe het budget van ruim 25.000 euro aan gemeentelijke subsidie wordt verdeeld.

De Vrijmarkt, publiekstrekker op de Eng, gaat volgend jaar gewoon door en zal weer worden georganiseerd door scoutinggroepen. ,,De organisatie van de Vrijmarkt houdt de opzet natuurlijk tegen het licht en zal naar verwachting het succesvolle concept wel op onderdelen aanpassen", verduidelijkt Van Hal.

Dat biedt wellicht soelaas voor mensen die er eten en drinken willen verkopen, een recht wat de laatste jaren was voorbehouden aan de ondernemers op het horecaplein.

De Vrijmarkt wordt ook komend jaar georganiseerd door scoutinggroepen uit Soest. De scouts zijn in het comité vertegenwoordigd door Alex van der wal en Marco Lanenga. Namens de horeca zitten Johan van den Breemer, Guido Demmers en Imara Overhand er in. Ook Tanja Hartman, Jan Willem Leguit en Paul Smit zijn lid.