• NJR

Soesters debatteren met Statenleden

SOEST Zo'n zeventig jongeren uit de provincie Utrecht gingen vrijdag in debat met leden van de Provinciale Staten van Utrecht. Ze confronteerden onder andere Mieke Hoek (50-PLUS), Jakob Germs (VVD), Hassan Toutouh (SP) en Kees de Kruijf (PvdA) met hun meningen over provinciale thema's. De Soesters Rashid Abdullahi (20) en Vincent Roelofs (16) waren er ook bij.

Melissa Hofland

De twee deden mee aan een voorronde van het 23e Nationaal Jeugddebat dat op 23 april in de Tweede Kamer wordt gehouden. Toen Rashid, student juridische administratieve dienstverlening op MBO Utrecht, via een docent hoorde van het debat, wilde hij graag mee doen. ,,Ik ben er nog altijd niet over uit welke kant ik straks precies op wil. Meer de rechten-kant? Of toch meer richting politicologie. Je begrijpt dus mijn interesse." Voor Vincent was het anders. Hij zit als 5-vwo'er in de debatclub van 't Griftland College. ,,We zagen het als een mogelijkheid om weer meer te leren over het debatteren. Met nog zes anderen hebben we ons aangemeld."

PROBLEEMSTELLING Rashid vertelt hoe de jongeren vrijdag in vier fracties uitéén gingen om na te denken over een eigen thema. De onderwerpen cultuur, jongeren en politiek, fietsen in de provincie en duurzaamheid stonden op de agenda. Rashid debatteerde uiteindelijk met de Statenleden over de botsingen tussen verschillende samenlevende culturen in sommige wijken. Vincent sprak de Statenleden over hoe politiek voor jongeren meer interessant kan worden gemaakt. ,,We hebben een probleemstelling geformuleerd, vervolgens oorzaken en oplossingen besproken, en een uiteindelijk voorstel tot verbetering gedaan", aldus Vincent.

DENKTANK Beide jongemannen waren blij dat ze onderdeel mochten zijn van het debatprogramma. ,,Het was interessant om te zien hoe het allemaal werkt in het Provinciehuis", zegt Vincent. Toch had hij er meer van verwacht. ,,Bij de gemeente Soest hebben we ter voorbereiding ook een debat gedaan. Daar kreeg iedereen één raadslid toebedeeld, met wie je mocht gaan debatteren. Het ging echt om het debatteren, en we leerden er ook meer over. In het Provinciehuis waren we vrijdag meer een soort denktank. We hadden daarna een gesprek met de politici, geen debat. Het had van mij wel wat directer en pittiger gemogen, want nu konden moeilijke onderwerpen door politici via omwegen makkelijk vermeden worden. Dat vond ik jammer."

SUPER VET Rashid is vooral heel enthousiast over de dag in het Provinciehuis. ,,Eén dag was eigenlijk te kort." Gelukkig kwam er voor hem goed nieuws aan het eind van de dag. Hij is één van de twaalf Utrechtse jongeren die volgend jaar in april de provincie Utrecht mag vertegenwoordigen in Den Haag. ,,Ja, echt super vet. We gaan gewoon in gesprek met staatssecretarissen en ministers. Wie maakt dat nu mee? Ik heb er nu al zin in", aldus de 'Soester debatkoning'.

JEUGDPARTIJ In de toekomst meer politiek voor de twee Soester jongemannen? Rashid hinkt ook na vrijdag nog altijd op twee gedachten. ,,Gelukkig ben ik eerstejaars, dus ik heb nog even om na te denken." Vincent weet al dat hij geen politieke studie gaat doen. ,,Maar ik denk er wel had over om me aan te sluiten bij een politieke jeugdpartij. Aan dat idee heeft het Provinciaal Jeugddebat dan wel bijgedragen."

Het nationaal Jeugddebat wordt georganiseerd door de NJR, een jongerennetwerk. Meer informatie: www.jeugddebat.nl en www.njr.nl.