• Eempers
  • Eempers

Soesterberger maakt levensgrote Rembrandt

SOESTERBERG 'Lang leve Rembrandt', zo heet de expositie in het Rijksmuseum, die wordt samengesteld uit werken van mensen die zelf een kunstwerk hebben gemaakt dat geïnspireerd is door het werk van Rembrandt. Eén van de inzenders voor de expositie ter gelegenheid van het 350e sterfjaar van Rembrandt is de Soesterbergse kunstenaar Wilfert Verweij.

Of zijn werk ook inderdaad vanaf 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, tot 15 september in het museum te zien is, hangt af van de jurybeoordeling. Dat horen de inzenders uiterlijk 21 mei.

LEVENSGROOT Verweij heeft, net als alle andere inzenders, een foto ingestuurd van zijn werk in 3D dat hij 'Painting myself in the mirror' heeft genoemd. Het stelt een levensgrote Rembrandt voor die zichzelf portretteert terwijl hij zichzelf in de spiegel ziet. ,,Zo schilderde hij ook inderdaad als het om een zelfportret ging."

TWEE WERKEN Rembrandt stond bekend om het lichtinval op zijn werk ,,en het feit dat de geportretteerden als het ware naar je toekomen." Verweij heeft geprobeerd dat in zijn werk ook tot uiting te brengen. Hij vervaardigde het in de kunstvorm die hij epoxyonisme noemt; epoxy is een giethars in combinatie met andere materialen. Verweij wilde aanvankelijk met twee werken meedoen, maar iedereen mocht slechts één werk insturen. Daarom is het fragment uit de Nachtwacht afgevallen.

EXPOSITIE Dat werk is echter wel te zien tijdens de expositie 'The old masters used by the new master', op zondag 19 mei in zijn atelier Creations by Will aan de Rademakerstraat 5a. Daar laat Verweij zijn nieuwste werken zien, niet alleen de Rembrandt voor de wedstrijd van het Rijksmuseum en het fragment van de Nachtwacht, maar nog vier soortgelijke werken van andere wereldberoemde kunstenaars. ,,Het wordt een galerie met moderne tafels en oude meesters."

WORKSHOPS Na de eendaagse expositie begint Verweij op zaterdag 1 juni met workshops voor volwassenen en kinderen. De volwassenen worden wegwijs gemaakt in het werken met epoxy, de kinderen met acrylaat op canvas en eventueel met gips.