• Lex van Lieshout

Soester ontloopt celstraf na bedreiging handhavers

SOEST (JPU) Een 22-jarige man uit Soest is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een boete van 75O euro en een week voorwaardelijke gevangenisstraf. De Soester had meegedaan bij het bedreigen van twee Bijzonder Opsporing Ambtenaren (BOA's) De officier van justitie in Utrecht had drie weken cel geeist. Maar de rechter liet de persoonlijke belangen van de verdachten zwaar wegen en zij hield hem uit de cel.

De rechter geloofde tenslotte dat het de bedreiging als een grap was begonnen op de parkeerplaats bij een supermarkt in Soest in maart. De Soester gaf toen zijn telefoon aan twee handhavers van de gemeente die daar in hun auto zaten. De BOA's luisterden een gesprek af en ze kregen de meest afgrijselijke ziektes naar het hoofd. Daarna kregen ze een filmpje te zien op dezelfde telefoon. Op dat filmpje dreigt iemand met een zwaard. Daarbij sprak een stem: ,,Ik hak je in stukken. Handhaving moet dood".

De BOA's namen de tekst wel serieus. Een handhaver vertelde dat hij bang was omdat hij niet wist wie achter dit filmpje zat. Zij deden aangifte. De politie lukte het niet om de man achter die dreigende taal op te sporen. De Soester hield vol dat hij niet wist wie de persoon was, die in het gesprek het woord voerde. De Soester was een week na het incident zijn telefoon kwijt geraakt. Daardoor was het complete gesprek voor de politie niet meer te achterhalen. De Soester hield ook op de zitting vol dat hij niet wist wie de bedreigingen uitsprak. De rechter maakte de verdachte direct al duidelijk dat dit een zwak verhaal was.. Zij wees hem erop dat er twee agenten belastende verklaringen hadden afgelegd. Dat is meer dan genoeg bewijs.

De Soester was op de zitting eerst erg verdrietig. Hij was juist op de goede weg na veel moeilijkheden in zijn jeugd, vertelde hij. Zijn school gaat goed Hij liep in een proeftijd. Maar hij wordt goed begeleid, zei hij zelf. Hij heeft eerder een werkstraf uitgevoerd. De officier gaf aan dat er

een taakstrafverbod gold. De Soester mocht niet opnieuw een werkstraf uitvoeren. De officier wees erop dat het bedreigen van politiemensen met wapens wekenlange gevangenisstraf staat.

Raadsman Cem Polat schrok van de eis van de officier. Hij betoogde dat de tekst beledigend was maar niet bedreigend. Hij vroeg om een veel lagere straf. Die rechter was het niet met de advocaat eens, maar zij 'matste' de jonge Soester. De rechter koos voor een onvoorwaardelijke geldboete. De verdachte werd toch woedend ondanks die vriendelijke uitspraak. Hij schreeuwde opeens dat hij in hoger beroep ging, hij holde weg en hij smeet de deur van de rechtszaal met veel lawaai dicht.