• Peter Beijer

Soester ondernemers maken eerste toiletbioscoop

SOEST ,,Wist je dat we in ons leven honderden uren op het toilet doorbrengen?" Mark Haringsma (35), samen met broer Ruben (34) eigenaar van Uw Hifi Choice op de Steenhoffstraat 15, stelt de retorische vraag. Toiletbezoek is een noodzakelijk kwaad. Het zorgt voor verloren uurtjes. Maar die uurtjes kunnen dankzij een toiletbioscoop nuttig besteed worden door het kijken naar films en luisteren naar muziek.

Peter Beijer

Op vrijdag 3 november is de demonstratie van het Dolby Atmos-toilet, volgens de twee ondernemers de eerste ter wereld. Een Hifi-bioscoop op het kleinste kamertje. De gebroeders Haringsma hebben een aanstekelijk enthousiasme over het showmodel dat vrijdag wordt gepresenteerd.

KLEINE BOODSCHAP Mark: ,,Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen vrijdag een grote of kleine boodschap doen op het Dolby Atmos-toilet. Daarvoor hebben wij een Dixy gehuurd. De mensen kunnen in het bioscooptoilet ervaren hoe zij op een ruimte van minder dan een vierkante meter genieten van het geluid van negen speakers en twee subwoofers."

,,Met een druk op de knop kunnen zij het beeld en geluid van hun telefoon op het scherm van het toilet plaatsen. Zeg nou eerlijk: iedereen zit toch op het toilet naar zijn telefoon te staren? Op deze manier wordt het toiletbezoek alleen maar comfortabeler."

OVERSTEMMEN Hij ziet nog een ander belangrijk voordeel. ,,Gênante toiletgeluiden kun je nu mooi overstemmen. Je zet het geluid van de muziek of de film wat harder en niemand heeft er last van." Het reukprobleem moet overigens thuis nog steeds met een ouderwetse luchtverfrisser worden opgelost.

DUBAI Haringsma is ambitieus met zijn plannen voor het bioscooptoilet. ,,Ik kan mij voorstellen dat een sjeik in Dubai in zijn paleis of jacht zijn 'ontlastende verklaring' in een toilet als deze wil doen. Maar wellicht zijn er ook restaurants of hotels die interesse hebben in een Dolby Atmos-toilet."

WERELDRECORD Aan de Steenhoffstraat 15 kunnen belangstellenden vrijdag 3 november tussen 19.00 en 22.00 uur het toilet ervaren. ,,De introductie van het toilet zien wij als een wereldrecordpoging. Tenslotte zijn wij de eerste in de wereld die met een product als dit komen. Daarom maken wij een viral video van het toilet en de bezoekers kunnen een rol in die video krijgen."

VERJAARDAG Het is vrijdag vier jaar geleden dat de gebroeders Haringsma het voormalige winkelpand van De Gouden Snaar betrokken. Hoewel het geen officieel jubileum is grijpt Haringsma het moment wel aan. ,,Uw Hifi Choice heeft een verjaardag te vieren. Voor ons reden genoeg voor een feestje."

KOOPAVOND ,,Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd", vervolgt Haringsma. ,,DJ Rose en DJ The Ripper draaien de hele avond muziek en verhogen zo de feestvreugde. Vrijdag is het koopavond. Iedereen is vrij om binnen te lopen, maar mensen kunnen zich ook al aanmelden via onze Facebook-pagina."