• Lex van Lieshout

Soestenaar (18) veroordeeld voor ingooien ruiten

SOEST (JPU) Omdat hij ruiten zou hebben ingegooid bij vijf woningen aan de Plasweg en Bonifatiusstraat, is een 18-jarige Soestenaar woensdag door de Utrechtse politierechter veroordeeld tot 24 uur taakstraf. De jongeman ontkende dat hij verantwoordelijk was voor de vernielingen.

Op 11 maart hoorde een bewoner van de Plasweg een vreemd geluid. Er bleek een ruit te zijn ingegooid. Nadat de bewoner de politie had ingeschakeld, zagen die in de buurt een jongeman rondlopen met donkere kleding en witte schoenen. De agenten verloren de jongeman uit het oog, maar zagen even later de verdachte zitten in de tuin van zijn ouderlijk huis, even verderop.

Omdat hij gezien zijn kleding en uiterlijk voldeed aan het signalement, werd hij aangehouden. Volgens de agenten had hij glassplinters op zijn jas en vuile handen. De volgende dag bleek dat er in de buurt bij in totaal vijf woningen ruiten waren ingegooid met stenen die afkomstig waren uit tuinen of van de straat.

Maar volgens de Soestenaar was hij onschuldig. Hij zou die avond op stap zijn geweest en flink wat hebben gedronken. Woensdag zei hij dat hij ,,geen flauw idee" had hoe de splinters op zijn jas waren gekomen of hoe hij aan zijn vieze handen kwam.

Zijn raadsman vond dat het signalement van de dader te algemeen was, waardoor het heel goed mogelijk was dat een andere jongere verantwoordelijk was voor de vernielingen. Maar de officier van justitie voerde aan dat agenten die nacht niemand anders in de buurt op straat hadden gezien. Hij ging ervan uit dat het ging om een ´eenmalige misser´ van de Soestenaar, onder invloed van drank. ,,Dat zien we op zich wel vaker, bijvoorbeeld in het jeugdstrafrecht", aldus de officier. De rechter bleek het met hem eens en nam de eis over.