• Lex van Lieshout ANP XTRA

Soest is zeventig gasloze woningen rijker

SOEST BAM Wonen heeft in opdracht van Portaal de afgelopen maanden zeventig huurwoningen aan de Ruysdaellaan, Hobbemalaan en Vermeerlaan in Soest gasloos en energieneutraal gemaakt. „Tocht, vocht en kou zijn verdwenen. Bewoners hebben nu een zeer comfortabele woning zonder dat hun woonlasten stijgen", aldus Portaal. Een resultaat waar BAM Wonen en Portaal trots op zijn.

De huizen wekken over een jaar gezien net zoveel energie op als ze gebruiken. Dit wordt ook wel nul op de meter genoemd. „Dit is mogelijk door het gebruik van zuinige installaties, de plaatsing van zonnepanelen en isolatie van de woningen. Ze hebben als het ware een warme jas aangetrokken", zegt een woordvoerder van Portaal. Tegen de bestaande gevels zijn nieuwe geïsoleerde gevels geplaatst en over het bestaande dak is een geïsoleerd dak met zonnepanelen aangebracht. Verder is achter de huizen een zogeheten energiemodule geplaatst. Hier zitten de installaties in.

GELIJKE WOONLASTEN De bewoners betalen hier niet extra voor. Hun woonlasten (huur en energiekosten) blijven gelijk. Beide betalen ze voortaan aan Portaal. Portaal laat weten zo voor stabiele woonlasten en behoud van de waarde van hun woningen te zorgen. 

SAMEN INNOVEREN De innovatieve aanpak om bestaande woningen nul op de meter te maken is ontwikkeld door zes woningcorporaties en vier bouwbedrijven. Een aanpak die volgens Portaal nog volop in ontwikkeling is. Zo heeft bouwbedrijf BAM voor dit project van Portaal de energiemodule doorontwikkeld. Dankzij het nieuwe, smallere ontwerp past de energiemodule naast het keukenraam en behoudt de keuken dezelfde kozijnindeling.