• Archief BDUmedia

Soest 'graaft' naar aardwarmte

SOEST De gemeente gaat het niet hogerop, maar in de diepte zoeken. Soest gaat in zee met het Amersfoortse (ingenieurs)bedrijf Larderel Energy om een geothermische centrale te realiseren waarmee tot zeven kilometer onder de grond aardwarmte opgewekt worden.

Met een geothermische energiecentrale zou de helft van de 20.000 Soester huishoudens kunnen worden voorzien in de behoefte aan duurzame energie. Of dat allemaal daadwerkelijk een kans van slagen heeft, moet blijken uit een haalbaarheidsonderzoek dat Larderel en gemeente nu gaan uitvoeren. Halverwege 2018 zal er meer duidelijk zijn, verwachten wethouder Marcel Adriani en Herman de Groot, directeur van het bedrijf.

Aardwarmte, -koude en elektriciteit opwekken zou Soest een eind op weg helpen in zijn streven om minimaal twintig procent van de energievoorziening op duurzame wijze te realiseren. Adriani en De Groot hebben donderdag een Letter of Intent (LOI) getekend voor de realisatie van een geothermische energiecentrale. De centrale richt zich op ultra-diepe geothermie.

EERSTE GEMEENTE Soest zou de eerste gemeente in Nederland zijn die via deze techniek duurzame energie wil gaan benutten. In het land lopen momenteel vijftien soortgelijk projecten in het bedrijfsleven, onder meer bij de kassen in het Westland wordt geothermie gebruikt voor de verwarming. Deze projecten besparen samen zo'n 77 miljoen kubieke meter aardgas, beweert het Platform Geothermie. Dat scheelt aan C02-uitstoot ongeveer 138.000 ton per jaar. München en Parijs zijn voorbeelden van grote steden waar deze techniek al wordt toegepast.

TWEE PUTTEN Om geothermie op te halen uit de bodem, wordt het warme zoute water opgepompt en de warmte eruit gehaald. Het afgekoelde water wordt weer teruggepompt en dat warmt vervolgens wederom op door de constante hitte uit de aardkern. Een installatie bestaat daarom altijd uit minimaal twee putten: één voor de aanvoer en één voor de afvoer van water.

De kosten worden volgens het Platform voor het grootste deel bepaald door de aanschaf van apparatuur. Een ruwe schatting van het Platform: per bron is een investering van 1,3 tot 1,7 miljoen euro nodig.