• Jan van Zal (midden), hier met zijn 'Old Man's Pleasure Band', plaatste Soest in een tijdmachine: 'back to the Sixties'.

    Martin Huizenga

Soest avondje terug in 'the Sixties'

SOEST De welvaartsstaat begint na de naoorlogse wederopbouw in de 'Sixties'. De aanschaf van een douche, koelkast en wasmachine. Het zicht op de wereld door de tv, auto en (buitenlandse) vakanties. De vrije zaterdag! Het centrale punt in huis verplaatst zich van rond de tafel pinda's pellen naar het bankstel om de tv. Plaatjes draaien tijdens thuisfeestjes en dansen op het hoogpolige tapijt met de aardgaskachel op zes.

Martin Huizenga

Het begint met Elvis, Cliff Richard & the Shadows. Een Franse periode met Francoise Hardy. Dylan en Simon & Garfunkel. The Beatles versus de Stones wordt ook de Puch versus de buikschuiver. Underground muziek van the Doors en Pink Floyd. We lezen Hitweek en luisteren naar Veronica, vooral naar Nederpop. De nostalgie naar de Sixties leeft volop.

Jan van Zal stond bij de Sixties en keek ernaar met de hunkering van 'ik wil ook'. Vijf jaar geleden droomde hij ervan oude bandjes uit de buurt weer op te laten treden en dan vooral zelf mee te doen. Hij vormt zijn 'Old Man's Pleasure Band', wordt in volgorde hun zanger en neemt zangles. Danscentrum Sepp is de thuisbasis. De eerste keer bescheiden twee nummers, van wie Blueberry Hill ieder jaar terugkomt. Nu voor het vierde achtereenvolgende jaar. Wat toen een gok was, is nu een zekerheid. In een vloek en een zucht uitverkocht. Meer dan 300 mogen er niet in.

De Bolero's bijten het spits af. Zangeres Karin Pels samen met gitarist Frank Muyser, '60 jaar in de muziek' en van Les Baroques, vormen een duo en spelen de zaal warm. De BOB band neemt het over, samengesteld uit spelers van verschillende sixty bands. Snelle wisselingen van de bands. Eén drumstel blijft permanent staan op het podium, die van de Murphy Jets, een prima feestband. Alleen de eigen vertrouwde 'Snare' trommel wisselt per drummer.

STUWENDE KRACHT De Torero's uit Hilversum, landelijk populair. Stond in het voorprogramma van The Beatles in Blokker. Ruud Klein en Hans Hollestelle zijn van de oude bezetting. Hun carrières zijn geluidstechnicus in de Mediastad en veelgevraagde sessiemuzikant. Ruud, de drummer, valt aan en is de sturende en stuwende kracht.

Jan van Zal is nu hoofdattractie. Ondersteund door drummer Wink Abbink van de psychedelische band Ahora Mazda, ooit invaller bij Jefferson Airplain, Thom van Veenendaal bas, Bob Frantz gitaar, Jan Boels accordeon en slaggitaar Ben Bunnik. Jan begint met Fats Domino. De dansvloer blijft bezet, swingen en slijpen. Iedereen zingt de 'Gouwe Ouwe' mee. Bij alle beginklanken komt de tekst als vanzelf uit de diepste krochten van het geheugen bovendrijven.

VENUS 'These boots are made for walking. Mrs Tambourine man. Lucille! Venus. Big wheels keep on turning. Knock on wood. Will you still need me... when I am 64? Yes she was. All I need is the air that I breathe'. ,,This is Soest! Stilzitten mag, maar is onmogelijk. Gehoorapparaten uit in deze Sixties tempel!"