• Deel van de poster van de expositie 'Doorreius' van Rein Pol, vanaf zondag te zien in de Oude Kerk.

    Rein Pol

Schilderijen Rein Pol op 'Doorreis' in Oude Kerk

SOEST In de Oude Kerk wordt zondag 21 juli om 15.00 uur de expositie "Doorreis" van schilder Rein Pol geopend. Zijn schilderijen zijn daar te zien tot en met 1 september. In deze periode houdt de kerk ook de jaarlijkse 'Zomeropenstelling'.

Rein Pol werd geboren in 1949 in Groningen, nu wonend en werkend in Stedum. Als kind tekende Rein al veel: kalenderplaten, strips en portretjes. Nu is hij bekend als schilder van 'De 'Blauwe Engel' serie. Schilderijen van een rode trein op het spoor in de vier seizoenen.

Van 1971 tot 1976 studeerde Pol schilderen en grafiek aan 'Minerva', de Groninger Kunstacademie. Hij kreeg daar les van o.a. Matthijs Röling, Ger Siks en Wim van Veen. Twee jaar na zijn studie kreeg hij een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan die zelfde opleiding. Bijna 15 jaar heeft Pol les gegeven aan Academie Minerva. Aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen geeft hij sinds 2008 masterclasses figuratief schilderen.

Vanaf 1976 is de kunstenaar beroepsmatig werkzaam als kunstschilder. Hij heeft steeds een scherp oog voor de zeggingskracht van het schijnbaar onbeduidende detail. Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de 'eigen werkelijkheid'. Met zijn werk wordt Pol wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven. Pol exposeert veel in binnen- en buitenland.

OPENSTELLING De Oude Kerk aan de Torenstraat 1 is in de periode 21 juli-1 september van dinsdag tot en met zondag zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Belangstellenden zijn dan welkom in het historisch kerkgebouw. Zij kunnen er genieten van de stilte en natuurlijk de expositie van kunstenaar Rein Pol (www.reinpol.nl) bekijken.

Op diverse woensdagmiddagen kan met Frans Hoogeweg de toren van de Oude Kerk worden beklommen. Elke woensdagmiddag is er een meditatieve wandeling door het uitgezette labyrint. Voor de kinderen is er een speurtocht en op veel zondagmiddagen zijn er concerten. Zie ook: www.kerkencultuursoest.nl en www.oudekerksoest.nl.