• Mogelijk wordt er nog deze week geschaatst op het gravel van LTC Soestdijk. De knoop zou gisteravond worden doorgehakt.

    Peter Beijer

Schaatskoorts slaat toe, maar geduld is nodig

SOEST De strenge vorst laat de schaatsliefhebbers niet onberoerd. Ook in Soest slaat de schaatskoorts toe. Maar de ijzers kunnen, vanwege het vervallen van de pachttermijn, niet ondergebonden worden bij de Peter's Baan. In een poging een alternatieve schaatsbaan te creeren kwamen verschillende partijen samen tot een creatief idee: de buitenbanen van LTC Soestdijk onder water zetten.

Peter Beijer

BRANDWEER Het zag er vrijdagavond zo mooi uit toen de brandweer met een paar ferme stralen de banen onder water zette, maar enkele dagen later hadden zon, dooi en wind hun verwoestende werk gedaan. Van een spiegelgladde ijsvloer was maandag al geen sprake meer. Op deze 'ijsbaan' kan hooguit een beetje gekluund worden. De licht bevroren plassen vormen het restant van wat een ijsvloer had moeten worden.

IJZIG TOETJE Nederland maakt zich klaar voor een onverwacht ijzig toetje van deze winter. Krakend natuurijs gevormd door Koning Winter, is het mooiste voor schaatsliefhebbers. Tot en met maandag was schaatsen op de vijvers nog geen optie. En: bij de Peter's Baan hadden ze net de stop er al uit getrokken, waardoor het ondergelopen weiland alweer bijna 'droog' staat.

,,Helaas", reageert Koen Kamphorst, voorzitter van de ijsvereniging. ,,De pacht van het weiland loopt tot en met 1 maart. Voor die datum moeten wij het schoon opleveren aan de gemeente."

De schaatsbaan aan de Eemweg is langzaam maar zeker weer een weiland aan het worden. Net op het moment dat het vriest dat het kraakt. De pachttermijn verloopt morgen. Voorzitter Koen Kamphorst van de Peter's Baan: ,,De sluizen moeten wij geleidelijk openen. Het water gaat er dus langzaam uit. Als we alles tegelijk weg laten lopen stroomt de spoorsloot over en dan krijgen wij problemen met de NS."

VERLENGING Een verlenging van de pachttermijn zou een oplossing zijn. Wanneer de Peter's Baan tot en met eind maart de beschikking over het weiland zou hebben zou een late winter nog voor schaatspret kunnen zorgen. Kamphorst: ,,Wij zijn al acht jaar in gesprek met de gemeente om een verleningstermijn van de pacht voor elkaar te krijgen. Bij de Elfstedentochten van 1985 en '86 vroor het al vanaf begin februari. Als wij dat nu ook hadden gehad, dan was de baan gewoon tot eind februari open gebleven."

STAPELGEK Het initiatief om een alternatieve ijsbaan bij LTC Soestdijk te creëren vindt Kamphorst sympathiek. ,,In die veertig jaar dat ik nu bij de ijsbaan rondloop heb ik het niet eerder meegemaakt dat het ineens gaat vriezen bij het einde van de pacht. Dus toen Peter van den Brink en Hans Boks met dat idee kwamen, dacht ik: waarom niet?"

LEVENSGEVAARLIJK ,,Wat wij ons wel moeten realiseren is dat ijs pas aanzet bij zeven graden vorst. Overdag is het rond of zelfs boven het vriespunt. In Nederland maken we elkaar stapelgek als het gaat vriezen. Maar tot nu toe is er weinig kans op natuurijs. In de regio is alleen de baan in Doorn open. Baarn en Bunnik zijn gesloten. Onder deze omstandigheden was de Peter's Baan ook niet opengegaan. De plassen en sloten moet je nu helemaal niet opgaan. Levensgevaarlijk!"

SYMPATHIEK Bij LTC Soestdijk zijn maandagmorgen de binnenbanen gevuld met fanatiek meppende vrouwen. Een medewerker stofzuigt de vloer van de kantine. ,,Wij vonden het wel een sympathiek idee om de schaatsliefhebbers in Soest op deze manier van dienst te zijn. Wij hebben onze kantine waar een hapje en drankje genuttigd kan worden. Dat kan best een happening worden. Maar zoals je ziet is een deel van het water weggelopen."

IJSBAAN 2.0 Komt er een Peter's Baan 2.0 bij LTC Soestdijk? Dat was gistermiddag nog de vraag. Kamphorst, vertegenwoordigers van de gemeente, de brandweer en LTC Soestdijk kwamen daarvoor gisteravond bij elkaar. Bij die gelegenheid zou de knoop worden doorgehakt: of de 'diepe' tennisbanen opnieuw laten onderlopen met water of de stekker eruit.

In dat laatste geval blijft in Soest louter de optie van natuurijs over. Met zon, wind en lichte dooi blijft dat opletten geblazen voor alles schaatsliefhebbers.