• Artishock

Salon van de wijsbegeerte over onafhankelijkheidsverlangen

SOEST Het onafhankelijkheidsverlangen. Daarover vooral gaat het tijdens een nieuwe aflevering van Salon van de wijsbegeerte. Anton van Kolfschoten neemt vrijdag 9 november het woord in Artishock.

Als mensheid, groep of individu zijn we afhankelijk van de planeet, de rechtsstaat of je arts. Toch roept het begrip 'afhankelijkheid' eerder negatieve dan positieve associaties op. Merkwaardig. Want zonder afhankelijkheid geen leven en geen samenleving. Daarentegen heeft het idee van onafhankelijkheid een enorme positieve lading.

Hoe komt dat? Is het terecht afhankelijkheid vooral te koppelen aan kwetsbaarheid, zwakte, jeugdigheid? Maakt de geringe waardering voor afhankelijkheid ons niet ongevoelig? In de Salon van de wijsbegeerte willen we over deze vragen met elkaar nadenken en gedachten uitwisselen. In het groepje dat de Salon voorbereidt kwamen we niet tot helderheid. Lukt dat op de Salonavond wel? Kom, denk mee en lever uw bijdrage.

BIJBELVERHALEN Voor de pauze vertelt Anton van Kolfschoten waarom het boek 'Het oerboek van de mens. De evolutie en de bijbel' hem als wetenschapper zo boeit. Volgens de schrijvers Carel van Schaik en Kai Michel is de bijbel 'het dagboek van de stoutmoedige pogingen van de mensheid om om te gaan met de beproevingen van het leven'. De bijbelverhalen zouden vooral een diep inzicht geven in het wezen van homo sapiens. Klopt dat beeld van de mens? Wat betekent dit voor de huidige inzichten over religie en samenleven?

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door de 16-jarige Soester Julian van Ommeren. Op piano speelt hij een divers repertoire met blues, Chopin en Einaudi.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 9 november 2018, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a; entree 7,50 euro (leden 6,00 euro) inclusief twee consumpties. Aanmelden wordt op prijs gesteld, tel. (035) 6024951.