Ruim 10.000 euro van rekening verwarde man

SOESTERBERG Een wat verwarde man uit Soesterberg raakte eind vorig jaar op straat in gesprek met een andere man. Deze man kwam daarna een aantal keren bij hem op bezoek. Niet voor de gezelligheid, zo bleek later. De man 'leende' de pinpas van het slachtoffer en pinde samen met een mededader ruim 10.000 euro van zijn rekening. Dat vertelde de politie in opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.

Na de eerste ontmoeting op 21 november vorig jaar kwam de man een aantal keren op bezoek bij het slachtoffer. Na elk bezoek viel het de bewoner op dat zijn pinpas steeds ergens anders lag. In eerste instantie weet hij dat aan zijn verwardheid. Een familielid beheert de bankzaken van het slachtoffer. Hem viel een paar dagen later op dat er ruim 10.000 euro van de rekening was verdwenen. Hij liet de pas blokkeren en vertelde het aan het slachtoffer. Die besefte toen dat dit het werk moet zijn van de man die hem een aantal keren heeft bezocht.

DADERS Uit bewakingsbeelden van de pintransacties blijkt dat het gaat om twee daders. Eén van de twee herkende het slachtoffer als de man die bij hem langs is geweest. Zijn identiteit is inmiddels bekend. De andere man wordt nog gezocht.
De tweede verdachte is een man met blanke of licht getinte huidskleur, stevig postuur en kort, donker, grijzend haar. Hij droeg een donkere gewatteerde jas, schuine stiknaden, ritssluiting met gekleurd touwtje, blauwe broek en grijze sportschoenen met een witte zoolrand.

OPGENOMEN De geestelijke gezondheid van het slachtoffer heeft er erg onder te lijden gehad. Zo erg zelfs dat hij momenteel is opgenomen in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.
De politie ontvangt graag tips via tiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie