• Peter Beijer

Rondje om de molen in Soest voor KIKA

SOEST Nico Sturkop loopt op zondag 16 september de marathon van Berlijn. Dat doet hij als sponsorloper voor stichting KIKA (Kinderen Kankervrij). Donderdag liep Sturkop met kinderen van BSO Topkids een aantal mini-marathons op één dag. De start van de marathon-estafette was op de Eng. Sturkop liep met de allerjongste Topkids een rondje om de molen.

Peter Beijer

Een beetje zenuwachtig verzamelen de kinderen zich bij de molen. De jongste is vier jaar, de oudste heeft zeven lentes achter de rug. De kinderen hebben alle aandacht voor de levensgrote KIKA-beer die naar hartenlust high fives aan het jonge grut uitdeelt. Dat leidt even af voor de sportieve prestatie die zo direct geleverd moet worden. De kinderen moeten namelijk één mijl (1635 meter lopen). Hiervoor is een rondje om de molen voldoende. De sportievelingen hebben allemaal een
sponsorformulier gekregen om zich door familie en vrienden te laten sponsoren voor hun eigen mini- marathon.

STARTSCHOT Sturkop doet met de kinderen een warming-up en vertelt ze over het goede doel waar zij voor lopen. Dan volgt het startschot: een luchthoorn doorbreekt de serene rust op de Eng en de kinderen beginnen, sommigen hand in hand met een ouder, aan hun rondje. Natuurlijk loopt Nico mee. Caroline Sukel staat vertederd te kijken hoe de kinderen, waaronder haar kleinkind, enthousiast beginnen te rennen. Sukel verzorgt namens Lyvore, een organisatie die ouderen ondersteunt in zelfstandig wonen, de cadeautjes die de kinderen na de gedane sportieve arbeid mogen ontvangen. ,,Wij hebben voor de kinderen een ijsdoosje. Daarmee kunnen zij zelf hun eigen ijsje maken."

LUID GEJUICH Na een paar minuten komen de eerste kinderen al de hoek om. Sommigen zijn nog opvallend monter, een enkeling laat zich dragen. Gelukkig is de jury erg soepel deze middag en worden alle hardlopers onder luid gejuich verwelkomd. De KIKA-beer staat klaar om iedereen te feliciteren met de sportieve prestatie en de ijsdoosjes van Lyvore vinden al snel een nieuwe eigenaar.

Nico Sturkop geniet van het enthousiasme: ,,Geweldig om te zien hoe actief en enthousiast die kinderen zijn. Door Topkids is van dit evenement een speciaal thema gemaakt. De kinderen zijn de voorbije dagen druk geweest met de voorbereidingen van de mini-marathon. Vandaag is dan de knallende afsluiter."

ESTAFETTE Sturkop bedankt de kinderen en de ouders en zet vervolgens koers naar Maartensdijk voor het tweede gedeelte van de estafette. ,,Bij de Martin Luther Kingschool lopen we één mijl rond het schoolplein en daarna ga ik naar het veld van voetbalvereniging Elinkwijk om met de Utrechtse Topkids een mijl af te leggen."

ULTIEME DROOM ,,Een marathon lopen was altijd al een grote wens van mij. De zes World Major Marathons lopen is mijn ultieme droom. Ik heb de Run for KIKA Marathon in New York al twee keer volbracht en inmiddels al meer dan 25.000 euro voor stichting KIKA opgehaald. Dit jaar dus de marathon van Berlijn. Voor 2019 staat de marathon van Tokyo op mijn lijst."

Het rondje om de molen in Soest en de mini-marathons in Maartsendijk en Utrecht brachten bij elkaar ruim 1300,00 voor KIKA op.